Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 10. 16:35, vasárnap | Bulvár
Forrás: MTI

Fehér Sándor kapta a Magyar Civil Becsületrend díját

Fehér Sándor kapta a Magyar Civil Becsületrend díját

Fehér Sándor hegedűművész, a tavaly januárban zátonyra futott Costa Concordia luxushajó magyar áldozata kapta posztumusz a Magyar Civil Becsületrend díját. A kitüntetést vasárnap az Óbudai Társaskör rendezvényén vette át családja.

A Magyar Civil Becsületrendet 2011-ben létrehozó Ars Humanica Hungarica Kör a tisztesség, az önzetlenség, a segítőkészség szép példáit jutalmazza évente egy alkalommal.

Fehér Sándor, aki szerződött muzsikusként dolgozott az olasz partoknál szerencsétlenül járt hajón, gyermekek mentése közben vesztette életét. A díjat testvére, Fehér Róbert vette át.

A másik díjazott az osztrák RE.F.U.G.I.U.S. egyesület, amely annak a majdnem kétszáz zsidónak az emlékét ápolja, akiket a burgenlandi Rohoncon (Rechnitz) Batthyány Margit grófnő báli vendégei öltek meg a náci német hatalom végnapjaiban, 1945. március 24-én. Az áldozatok máig ismeretlen helyen nyugszanak, az egyesület kutatást folytat a pontos hely meghatározásának és a rohonci gyilkosság részleteinek megismerése érdekében. Az általuk megnyitott emlékpark avatásán tavaly Heinz Fischer osztrák szövetségi elnök is részt vett.

Az ünnepség egyik szervezője, Kuthi Csaba az MTI-nek elmondta: azért férnek meg az Ars Humanica Hungarica Körben egymás mellett az eltérő világnézetű személyiségek, mert gondolkodásmódtól függetlenül mindenki egyetemesnek tartja a humánum értékeit.

Az egyesület tagjai többek között Böjte Csaba ferences szerzetes, Bölcs István újságíró, Fabiny Tamás evangélikus püspök, Görgey Gábor író, Halász Judit színművész-előadóművész, Kányádi Sándor költő, Radnóti Sándor esztéta, Schweitzer József nyugalmazott főrabbi, Tulassay Tivadar gyermekorvos, akadémikus is.

A Fehér Sándor családjának, valamint az osztrák egyesületnek átadott díj egy Kiss György Munkácsy díjas szobrász- és éremművész által tervezett és készített emléktárgy, amely védelmező és segélykérő emberi kezeket ábrázol. Tavaly egy székesfehérvári orvos és egy nyelvészprofesszor kapta a kitüntetést.

Az idei átadási ünnepségen Paul Gulda bécsi zongoraművész és Iván Ildikó, a Magyar Állami Operaház magánénekese lépett fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.