Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2013. Február 10. 16:35, vasárnap | Bulvár
Forrás: MTI

Fehér Sándor kapta a Magyar Civil Becsületrend díját

Fehér Sándor kapta a Magyar Civil Becsületrend díját

Fehér Sándor hegedűművész, a tavaly januárban zátonyra futott Costa Concordia luxushajó magyar áldozata kapta posztumusz a Magyar Civil Becsületrend díját. A kitüntetést vasárnap az Óbudai Társaskör rendezvényén vette át családja.

A Magyar Civil Becsületrendet 2011-ben létrehozó Ars Humanica Hungarica Kör a tisztesség, az önzetlenség, a segítőkészség szép példáit jutalmazza évente egy alkalommal.

Fehér Sándor, aki szerződött muzsikusként dolgozott az olasz partoknál szerencsétlenül járt hajón, gyermekek mentése közben vesztette életét. A díjat testvére, Fehér Róbert vette át.

A másik díjazott az osztrák RE.F.U.G.I.U.S. egyesület, amely annak a majdnem kétszáz zsidónak az emlékét ápolja, akiket a burgenlandi Rohoncon (Rechnitz) Batthyány Margit grófnő báli vendégei öltek meg a náci német hatalom végnapjaiban, 1945. március 24-én. Az áldozatok máig ismeretlen helyen nyugszanak, az egyesület kutatást folytat a pontos hely meghatározásának és a rohonci gyilkosság részleteinek megismerése érdekében. Az általuk megnyitott emlékpark avatásán tavaly Heinz Fischer osztrák szövetségi elnök is részt vett.

Az ünnepség egyik szervezője, Kuthi Csaba az MTI-nek elmondta: azért férnek meg az Ars Humanica Hungarica Körben egymás mellett az eltérő világnézetű személyiségek, mert gondolkodásmódtól függetlenül mindenki egyetemesnek tartja a humánum értékeit.

Az egyesület tagjai többek között Böjte Csaba ferences szerzetes, Bölcs István újságíró, Fabiny Tamás evangélikus püspök, Görgey Gábor író, Halász Judit színművész-előadóművész, Kányádi Sándor költő, Radnóti Sándor esztéta, Schweitzer József nyugalmazott főrabbi, Tulassay Tivadar gyermekorvos, akadémikus is.

A Fehér Sándor családjának, valamint az osztrák egyesületnek átadott díj egy Kiss György Munkácsy díjas szobrász- és éremművész által tervezett és készített emléktárgy, amely védelmező és segélykérő emberi kezeket ábrázol. Tavaly egy székesfehérvári orvos és egy nyelvészprofesszor kapta a kitüntetést.

Az idei átadási ünnepségen Paul Gulda bécsi zongoraművész és Iván Ildikó, a Magyar Állami Operaház magánénekese lépett fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

2024. Július 15. 09:14, hétfő | Bulvár

Ennyi maradt a balatonfüredi görög faluból - Videó

A Balaton Televízió friss videója szerint már csak az egykori szökőkút maradványai emlékeztetnek Balatonfüreden arra, hogy egyszer volt ott egy görög falu is.

2024. Július 13. 08:40, szombat | Bulvár

Ejtették a gondatlan emberölés miatt emelt vádat Alec Baldwin ellen

A bíróság ejtette a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját és megszüntette az Alec Baldwin filmszínész elleni büntetőeljárást, ami egy westernfilm forgatásán az operatőr halálával végződő 2021-es tragédia miatt indult.

2024. Július 11. 07:59, csütörtök | Bulvár

Romániában a lakott településeket megközelítő medvék kilövését javasolja a környezetvédelmi miniszter

Romániában a lakott településeket megközelítő medvék elaltatását vagy kilövését javasolja Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter.