Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Február 17. 14:25, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Feketelista: kétezer cég a százmilliósok adóslistáján

Feketelista: kétezer cég a százmilliósok adóslistáján

Az adóhatóságot 2007-től jogszabály kötelezi arra, hogy negyedévenként nyilvánosságra hozza azoknak a cégeknek a listáját, amelyeknél száznyolcvan napon át 100 millió forintnál nagyobb adótartozást tartanak nyilván. A legújabban megj

A statisztikai adatokból kiderül: a regisztráció bevezetése óta megnégyszereződött a listán szereplők száma. 2007 első negyedévében, amikor először hozták nyilvánosságra a „nagyadósok” nevét, még 470-en kerültek rá a névjegyzékre, tavaly év végén viszont számuk, egy híján már elérte a kétezret. A nagymértékű növekedés csak részben magyarázható az adóval tartozók számának bővülésével, nagyban hozzájárult az is, hogy sok cég évek óta tolja maga előtt tartozását, és így minden negyedévben bekerül a kétes hírű listára. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal összegszerűen ugyan nem teszi közzé a listán szereplők adósságának nagyságát, összesített kimutatása szerint viszont a cégek és magánszemélyek adótartozása együttesen a 2009. év végi 1988,9 milliárd forinttal szemben 2010. december 31-én 2308,8 milliárd forintra rúgott, azaz egy év alatt 16,1 százalékkal növekedett. Az adatot felbontva: a hatalmas tartozás 92 százaléka a működő és nem működő gazdálkodók terhére írható. A helyzetet dramatizálja, hogy az adós cégek többsége már nem működik; a listán szereplők 81 százaléka ugyanis felszámolás alatt áll, tartozásuk behajtása tehát igencsak kétséges. E vállalati kör egyetlen év alatt 22,9 százalékkal növelte adótartozását, amely tavaly december végén elérte az 1708,9 milliárd forintot. A NAV kimutatása szerint a működő gazdálkodóknál 416,2 milliárd forint adótartozás szerepel, e kategóriában egy év alatt 1,3 százalék volt a növekedés.

A feketelista.hu kérdésére: milyen esélyek vannak e tartozások behajtására, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal így válaszolt: Az adóhivatal kiemelten kezeli a tartozást felhalmozó adósokat, soron kívül megteszi a végrehajtási intézkedéseket a tartozás behajtására. A különösen nagy összegű adósok többségénél a tartozás egy összegben, revíziós megállapítás során keletkezett. Ezekre a cégekre jellemző, hogy kivétel nélkül érintettek valamilyen behajtási intézkedéssel. Az adóhatóság inkasszóval, nagyobb értékű ingóságok foglalásával próbálkozik, e vagyonelemek feltárása, felkutatása azonban több hónapig is eltarthat. Amennyiben az adóhivatalon kívül más személy is foganatosított az érintett vagyontárgyra foglalási cselekményt, akkor át kell adni az ügyet az önálló bírósági végrehajtónak, ezzel a behajtási folyamat tovább húzódik. Ha viszont már nincs esély a tartozás részbeni megtérülésére sem, az adósnak nincs végrehajtható vagyona, akkor az adóhivatal felszámolási indítványt tesz a bíróságnak. A felszámolás elrendeléséig szintén hetek, hónapok telnek el, ez alatt a hátralék jellemzően tovább növekszik.

Ehhez hozzátehetjük: a gyakran évekig tartó felszámolások esetében a megtérülés jó esetben is legfeljebb 3-5 százalék, tehát az adóhatóság és a hitelezők aligha számíthatnak követelésük kiegyenlítésére.– Jobb elébe menni, megelőzni a veszteségeket – mondja Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője. Portálunkon az adóhivatallal együtt összesen tizenegy állami intézmény nyilvános adatbázisa érhető el, egyetlen kattintással. Az érdeklődő partnere, üzlettársa kiválasztása előtt pontos információkat kaphat arra vonatkozóan, hogy van-e folyamatban az illető céggel szemben bármilyen intézkedés, elmarasztalás.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.