Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. Február 07. 06:41, vasárnap | Sport
Forrás: HírTV

Felavatták a Marian Cozmának emléket állító szobrot

Felavatták a Marian Cozmának emléket állító szobrot

Felavatták Veszprémben az új sportaréna előtti parkban a tragikus körülmények között elhunyt Marian Cozma emlékművét. Mihály Gábor alkotása egy két méter magas gránitposztamensen áll, s a Marian Cozma arcvonásait őrző mellszobor ké

Egy évvel a veszprémi gyilkosság után felavatták a Marian Cozmának emléket állító szobrot. Remport Csaba, a Veszprém Kézilabda Fan Club elnöke elmondta: a szurkolói klub kezdeményezésére egy éve indított közadakozás révén hatmillió forint gyűlt össze az emlékműre. Az elnök szerint az egyéb felajánlásokkal együtt a közadakozás összege eléri a 10 millió forintot is. A szobor költsége 4,6 millió forint - tette hozzá.

Mihály Gábor, a Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása egy két méter magas gránitposztamensen áll, s a Marian Cozma arcvonásait őrző mellszobor kézilabdás dobómozdulatot ábrázol.

A szombaton 14 órakor kezdődött szoboravatón emlékező beszédet mondott Ireny Comaroschi, Románia budapesti nagykövete, Petre Cozma, a meggyilkolt sportoló édesapja, Neculai Ontanu, Bukarest II. kerületének polgármestere, valamint Debreczenyi János, Veszprém polgármestere, Mocsai Lajos, az MKB Veszprém KC vezetőedzője, Remport Csaba, az emlékmű létrehozását kezdeményező szurkolói klub elnöke és Dejan Peric, az európai hírű veszprémi kézilabdázók szerb csapatkapitánya.

Marian Cozma édesapja mellett ott volt a gyilkosság áldozatául esett román sportoló két lánytestvére is.

Marian Cozmát 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. Segítségére siető sporttársait - Zarko Sesumot, a szerb, Ivan Pesicet, a horvát kézilabda-válogatott tagját, az MKB Veszprém játékosait - életveszélyesen megsebesítették, mindketten súlyos műtéten estek át. Azóta a nyomozás során kiderült: R. Sándor szúrta szíven a sportolót, ám előtte a lokálban már vesén szúrta a román kézilabdázót. Ivan Pesicet, a horvát válogatott és az MKB Veszprém kézilabdázóját a lokál előtt N. Győző budapesti lakos szúrta vesén, ő rúgta fejbe a Cozma segítségére siető Zarko Sesumot is, a szerb válogatott és a veszprémi csapat kézilabdázóját.

Egy évvel a veszprémi gyilkosság után, február 8-án Bukarestben is koncerttel emlékeznek Marian Cozmára. Hétfő este hét órától a román főváros Silver Church nevű klubjában a budapesti The [hated] Tomorrow, valamint a román Luiza Zan, a The Mono Jacks és az Urma együttesek lépnek fel, közösen állva ki az erőszak ellen és a békés egymás mellett élés érdekében. Az esemény A nyolcadik híd fantázianevet kapta.

A koncert belépődíja a sportoló életkorára emlékezve 27 lej (kevesebb mint kétezer forint) lesz, és a teljes bevételt a kulturális kezdeményezés céljából létrehozott alapítvány számlájára utalják. Az esemény kezdetén leleplezik Alexandru Mirea szobrászművész 2,11 méteres alkotását, amely a fiatal román sportolónak állít emléket.

Mint ismert, 2009. április 10-én Budapesten is tartottak egy emlékkoncertet, ahol magyar részről a The [hated] Tomorrow és a Jacked, román részről pedig a Persona, a Kumm és az Urma együttesek léptek színpadra.

(MNO)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.