Városlista
2022. július 1, péntek - Annamária

Hírek

2011. December 16. 14:02, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Felháborító videó Timosenkóról - VIDEÓ

Felháborító videó Timosenkóról - VIDEÓ

Julija Timosenko ukrán ellenzéki vezető ügyvédje és bloggerek hevesen tiltakoztak egy, a YouTube videomegosztó portálon pénteken is látható, „törvényellenesen forgatott” felvétel miatt.

Amelyen a volt kormányfő a börtön kórházi részlegében lévő betegágyán fekszik.

A portálra még szerdán feltett felvételen néhány másodpercig látható Timosenko, ágyában fekve, szokásos hajfonatával, amint a felvétel készítése ellen tiltakozva hevesen gesztikulál.

A védelem szerint a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt Timosenko súlyos gerincpanaszokkal küzd, ágyhoz kötött, míg az ügyészség szerint csak „szimulál”. Timosenko ügyvédje, Szerhij Vlaszenko megerősítette, hogy a védence látható a videofelvételen, amelyet egy ukrán tévécsatorna is bemutatott. Közölte, hogy a felvételt „törvényellenesen készítették”, és feljelentést kíván tenni.

A videofelvétel tévében történt sugárzásának feltehető oka az volt, hogy bemutassák: Timosenko jó ellátásban részesül, és olyan körülmények között őrzik, mintha egy jó szállodában lakna. „Amikor valaki beteg, nem tud felkelni és tiltakozni, hogy ne filmezzék le, és ennek ellenére felvételt készítenek róla, ez nem normális dolog” – mondta Vlaszenko az Interfax-Ukraina hírügynökség szerint.

Számos ukrán blogger „gyalázatosnak”, illetve Timosenkóval szembeni „galádságnak” nevezte, hogy a felvétel felkerült az internetre.

A videó másik részében a jól felszerelt szoba látható, hűtőszekrénnyel, valamint a modern mellékhelyiségek. Hallható Timosenko hangja, amint azt mondja: „korábban elfogadhatatlan körülmények között tartottak, nem akarom, hogy ezt a hamis képet mutogassák”.

Ihor Andrusko, a büntetés-végrehajtási szolgálat szóvivője közölte: folyamatban van a vizsgálat arról, ki készítette a videofelvételt.

A büntetés-végrehajtás előző nap honlapján fotókat tett közzé a kijevi előzetes fogda kórházi részlegéről és Timosenko szobájáról, de az ellenzéki vezető nem szerepelt a képeken.

Timosenkót októberben hétévi börtönre ítélte egy kijevi bíróság a 2009-es orosz–ukrán gázárszerződések megkötése miatt, amelyek az ügyészség szerint Ukrajna számára előnytelenek voltak. Az ügy súlyos válságot váltott ki Kijev és az Európai Unió között, amely politikai indítékot sejt az ellenzéki vezető elítélése mögött.

Címkék: Timosenko, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 01. 07:00, péntek | Külföld

Újabb csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést,

2022. Június 30. 16:08, csütörtök | Külföld

Horvátország üzemanyag-támogatásokkal segítené a rászorulókat

A horvát kormány szeptembertől kibővítheti energiasegély-csomagját, és a szociálisan leghátrányosabb helyzetűeket üzemanyag-támogatásokkal segítheti, utalványos rendszerben

2022. Június 30. 12:03, csütörtök | Külföld

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Salah Abdeslamot a párizsi különleges esküdtszék

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte szerdán a 2015. november 13-i, 132 halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen

2022. Június 30. 07:00, csütörtök | Külföld

Az EU az ízesített, párologtatható dohánytermékek betiltását javasolja

Az Európai Bizottság az ízesített, párologtatható dohánytermékek uniós forgalmazásának betiltását javasolja - olvasható a brüsszeli testület szerdai sajtóközleményében.