Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

A térség munkaerőpiaci kilátásairól a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója, Nógrádi József beszélt a HelloVidéknek. Eszerint Győr országos viszonylatban kiváló pozíciót ért el a munkaerőpiaci térképeken. A foglalkoztatottsági ráta magas, a munkanélküliség itt a legalacsonyabb: mindössze 1,7 százalék, ami 4 700 embert jelent (2024 március végi adat). A pályakezdő álláskeresők száma nem éri el az 50 főt, miközben minden más megyében több százas vagy akár ezres számokról beszélhetünk.

Amennyiben a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítjuk az álláskeresők arányát, akkor valószínűleg az 1,4 százalékos érték az EU egyik legjobb értéke lenne – mutatott rá Nógrádi József, aki szerint ez a szám immár évek óta stabil, és jól mutatja, hogy Győr az ország gazdaságilag egyik legerősebb régiója.

A feldolgozóipar és a nagyvállalatok szerepe jelentős súlyt képvisel a megye foglalkoztatóinak körében. A járműgyártás csupán egy eleme ennek. Az autóipar lejtmenete persze itt is érezhető volt és rengeteg fejlesztés lelassult vagy elmaradt, de jól kompenzált a régió. Itt általában gyorsan talált magának újabb állást, akik kitettek a munkahelyéről, de ha mégsem, pillanatokon belül Ausztriában találhatta magát (emellett Veszprém, Komárom-Esztergom megyék vagy Budapest is vállalható alternatíva volt azok számára, akik esetleg nem itt találták meg a következő munkahelyüket).

Ezen felül jelen van a fémalapanyag-gyártás és -feldolgozás, élelmiszeripari termelés, építőipar, szálláshely-szolgáltatás, elektronika és logisztika – mind-mind jelentős piaci részesedést tudhatnak magukénak.

Az ipari termelés volumenindexe szorosan Budapest és Pest megye után következik, és tízszer akkora, mint Tolna megye termelési indexe, egyben közel akkora, mint Szabolcs, Heves és Nógrád együttes értéke. Mindezt a legjobban az mutatja, hogy az országon belül itt a legmagasabb a bérszínvonal.

Gyakorlatilag Budapest és Pest megye szintjével találkozunk, ami annyit jelent, hogy fizikai dolgozót már alig találni bruttó 500 ezer forint alatti jövedelemmel. A betanított munkavállalók bérezése bruttó 400-450 ezer forint között alakul, de ez az összeg felmehet akár bruttó 650 ezer forintig is – emelte ki a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója, aki szerint a szakképzett fizikai munkavállalók akár bruttó egymillió forintot is megkereshetnek.

A régióban pont a kiépült ipar miatt a szakképzett munkavállalókra, nyelveket beszélő mérnökökre és betanított munkásokra van leginkább szükség. Igaz, hogy az Audi és a rákapcsolódó beszállítói lánc miatt a járműgyártás az élen van, olyan szereplőkkel, mint a SMR, RÁBA, stb. de a nagy foglalkoztatók közt a lakat-, a játék- és a bútorgyártók éppúgy megtalálhatók, mint faipari, építőipari vagy élelmiszeripari cégek – és akkor még nem beszéltünk a szállítmányozási és logisztikai cégekről vagy a nagy szolgáltatókról.
A munkaerőigény éppen ezért rendkívül sokszínű. A legtöbb igény a szakmunkásokra van, itt is minden pénzt megér egy hegesztő, plc technikus, villanyszerelő, autószerelő, ha szakmunkáról beszélünk.

De hatalmas az igény a teherautó és buszsofőrökre, targoncásokra, raktárosokra és a betanított munkásokra is. A mérnökök terén a villamos és gépészmérnökök itt is viszik a prímet. Mechatronikai mérnököket, illetve minőségbiztosítási mérnököket is kiemelten keresnek. A logisztikai területen a beszerzők, készletezők, speditőrök itt is jól kereshetnek. A kereskedelem ebben a régióban is rendkívüli, éppen ezért hatalmas a hiány az egyszerű bolti eladótól a területi képviselőig, az egyszerű hostessmunkáktól a mérnök értékesítőkig. A teljes cikk itt olvasható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?

2024. Július 15. 08:10, hétfő | Helyi

Jakabos Zsu nagy bejelentést tett

A győri úszóikon, Jakabos Zsuzsanna mindössze egy tizedmásodperccel maradt le a párizsi olimpiáról (200 pillangón), de a sportoló nem búslakodik