Városlista
2024. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2011. Augusztus 11. 11:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír/Kék Duna Rádió

Feltérképezik a győri csatornákat: keresik az elöntés okait a szakemberek

Feltérképezik a győri csatornákat: keresik az elöntés okait a szakemberek

A Gyepszél utca 250 méteres szakasza egy héten belül kétszer került víz alá. Múlt csütörtökön a csatornába dobált rongyok okoztak gondot, vasárnap pedig a Lencse köznél kellett beavatkozni, az özönvízszerű eső miatt.

Még múlt csütörtökön vizsgálat kezdődött, a szakemberek mintát vettek az átemelőben talált rongyokból és ellenőrizték a körzetben lévő vállalkozásokat. A minták kiértékelése még folyamatban van. A környéken több csatorna rácsot is felszereltek. A Gyepszél utcában többféle különböző anyagú és átmérőjű csatornavezeték és szennyvíznyomócső húzódik, ezek ellenőrzése is elkezdődött - írja a www.kekduna.hu.

Augusztus 4-én hajnalban a Gyepszél utca mély fekvésű részén, a Nyár utca és Tél utca közti szakaszon színültig feltelt az elvezető rendszer, a csatorna tartalma befolyt az ingatlanokra. A rendőrség több helyen lezárta a Gyepszél utcát és a környező mellékutcákat. Két helyi lakost a tűzoltók szabadítottak ki szorult helyzetükből. Szabálytalan csatornahasználat okozta az elöntést, a csatornába került nagy mennyiségű rongy a Nyár utcai átemelő mindkét szivattyúját blokkolta. A hajnal óta tartó eső miatt pedig gyorsan feltelt a rendszer.

A rongyok miatt négyszer kellett felvenni és megtisztítani a szivattyúkat. A délutáni órákra sikerült újból a csatornába terelni a kifolyt vizet, ezután az útmosás és a fertőtlenítés következett. Még aznap vizsgálat kezdődött, a szakemberek mintát vettek az átemelőben talált szennyeződésekből és ellenőrizték a körzetben lévő vállalkozásokat. A minták kiértékelése folyamatban van. A környéken több csatorna rácsot is felszereltek. A Gyepszél utcában többféle különböző anyagú és átmérőjű csatornavezeték és szennyvíznyomócső húzódik, ezek ellenőrzése is elkezdődött.
Három nap múlva, augusztus 7-én vasárnap este özönvízszerű hatalmas vihar érte el a várost. A csapadék intenzitása több városrésznyi összefüggő területen az 50 mm/h értéket is meghaladta, vagyis négyzetméterenként ötven liter víz zúdult a városra, néhány perc alatt. A vihar fákat rongált meg, elektromos vezetékeket szaggatott szét, a város csatornarendszere feltelt. A záporkiömlők kinyitásával is közel másfél órába telt, míg sikerült elvezetni az utcákon összegyűlt tengernyi csapadékot.

Öt nagyteljesítményű szippantókocsi, és több tűzoltóautó dolgozott a városban ezen az este. A Gyepszél utca mély fekvésű szakasza ismét víz alá került, csak a késő esti órákra sikerült elvezetni és elszállítani a vizet. Lapzártakor is tart a csatornavizsgálat, a szakemberek a Lencse köznél építettek ki egy ideiglenes átemelőt. Az elöntött területek mosása, fertőtlenítése megtörtént.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.

2024. Augusztus 17. 08:15, szombat | Helyi

A képviselő ígéri: utánajár a vasúti állapotoknak

Néhány napja vasútfotósok (iho.hu) örökítették meg, ahogy kidőlt egy villanyoszlop a győri vasútállomás 4-es 5-ös peronja között. Csak nekidőltek, ennyi elég is volt.

2024. Augusztus 17. 07:09, szombat | Helyi

Itt vannak a „Fesztivál borai”!

A Győri Bornapokhoz kapcsolódó „Fesztivál bora” borverseny zsűrije döntött, az eredményeket most hozta nyilvánosságra a Győri Művészeti és Fesztiválközpont.

2024. Augusztus 16. 09:09, péntek | Helyi

A házigazdák győztek az Elektromos Kupán

Múlt héten szombaton rendezték meg az Elektromos Kupát, a győri Iparcsatornán. Az Iparcsatorna a versenyzés szempontjából nagyon megosztó, mert egy rendkívül nehéz víz, ami mindig más arcát mutatja.