Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Augusztus 27. 16:19, kedd | Helyi

Felújított Meseautó érkezik a Széchenyi térre

Felújított Meseautó érkezik a Széchenyi térre

Mozgóképes hétvégét ajánlott a győrieknek és a városba látogatóknak szeptember 5-től 8-ig dr. Fekete Dávid alpolgármester a 2. Győri Filmnapokat bemutató keddi sajtótájékoztatón.

Három helyszínen filmek, közönségtalálkozók, kiállítások, színházi előadások várják az érdeklődőket. Dr. Fekete Dávid utalt rá, hogy 2016-ban a magyar hangosfilm-plakátok kiállítása és az azokat bemutató könyv szerkesztése során kiváló kapcsolat alakult ki a Magyar Nemzeti Filmarchívummal. Ennek is köszönhető, hogy különlegességeket is láthatnak a nézők a filmeknek szentelt hétvégén.

A rendezvényt pénteken este Borkai Zsolt polgármester nyitja meg a Széchenyi téren, ahol ezt követően a Meseautó című filmet nézheti meg a közönség. Dr. Fekete Dávid hangsúlyozta: ezt az 1934-ben készült zenés vígjátékot az idén digitálisan felújították, s Győrben vetítik le először. Szombaton A tanú eredeti, cenzúrázatlan változatát mutatják be ugyancsak szabadtéri vetítésen. Vasárnap este pedig egy új alkotást, a Kölcsönlakás című magyar vígjátékot láthatják a filmnapok iránt érdeklődők. Az alpolgármester a különlegességek között említette a Tolonc című némafilmet, melyet a Rómer Házban mutatnak be, a Hoppáré élő zenéjével.

Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója a kísérőprogramok közül a Figura című improvizációs estet emelte ki: csütörtökön este fél nyolckor Szabó Simon és az Import Impró Társulat lép a közönség elé. Izgalmasnak ígérkezik a Remélem legközelebb sikerül meghalnod című magyar thriller vetítése csütörtökön, melyet közönségtalálkozó követ a film szereplőivel. Ezt az alkotást pénteken is láthatják az érdeklődők, ekkor Szirmai Gergely filmkritikussal nyílik mód a beszélgetésre. A Magyar Ispitában pedig csütörtöktől vasárnapig a Bedő-gyűjteményből tekinthető meg plakátkiállítás.

A filmnapok rendezvénysorozatába az idén is bekapcsolódott a Szent László Látogatóközpont. Dr. Cseh Sándor igazgató a sajtótájékoztatón azt mondta: Győr legfrissebb galériája a szakrális művészetek otthona, de a szakralitást tágan értelmezik. A Triangulum galériában már most nyitva tart a Borsos Miklós Győrhöz kötődő szobrászművész 77 grafikája, melyeket Az ember tragédiája ihletett. Szombaton levetítik Az ember tragédiája animációs filmet is, utána Jankovics Marcell, a film rendezője beszélget a filmről.

Szentgyörgyi Anna sajtóreferens bemutatta az őszi programajánló füzetet, melyet a látogató központban ingyen beszerezhetnek az érdeklődők. A programokról részletes tájékoztató a www.hellogyor.hu internetes oldalon is olvasható.

Forrás: gyorplusz.hu - Hajba Ferenc

Fotó: Marcali Gábor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.