Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2018. December 18. 09:21, kedd | Belföld

Felújították a termet, majd felrobbantották

Felújították a termet, majd felrobbantották

Brutális fizika és kémia órával avatta fel a TDK Hungary (korábban EPCOS) és a Paragvári Utcai Általános Iskola az iskola új fizikatermét Szombathelyen, amelyet a TDK Suli Művek program idei akciójaként újítottak fel.

A TDK Hungary négy éve (akkor még EPCOS-ként) indított programjának célja a szombathelyi reál oktatás támogatása az oktatás minden szintjén. A vállalat idén arra törekedett, hogy ott és olyan segítséget nyújtson, amire a legnagyobb szükség van: Szombathely legnagyobb általános iskolájának kérését teljesítette, amikor a fizikaterem teljes bútorzatának cseréjét elvégezte. A fizika tanterem bútorzata erősen felújításra szorult, a kísérleti asztal speciális bútorzatát és a padokat cserélték le teljesen a TDK támogatásával, és ezt avatták fel a rendkívüli brutális tanórával.

A Spektrum TV-ből is ismert Brutális kémia és Brutális fizika című műsorok egyik szakértője, Nagy Gergő Zoltán közreműködésével három látványos kísérlettel avatták fel az új termet. A rendhagyó interaktív órán olyan diákok vehettek részt, akik jutalomként az idei éves eredményeikkel érdemelték ki ezt.

Egy interaktív elektronikus kísérletben a diákok maguk próbálhatták ki, hogy működik egy kondenzátor. A kísérlethez használt eszközök természetesen mind Szombathelyen, a TDK-nál készültek. Ezután hatalmas vizes ballonokkal és alkoholgőzzel „gyújtogatott” a brutális vegyész és három segédje. De az óra legnagyobb „durranása” a robbantás volt, ami nem csak az iskola teljes diákságának, de valószínűleg a Paragvári környékén tartózkodók dobhártyáját is megrengette.

Nagy Zoltán Gergely egy folyékony nitrogénnel töltött PET-palackot robbantott fel, persze a biztonságra gondosan ügyelve. Majd az óra zárásaként pezsgő helyett „sörszökőkúttal” avatta fel az új termet.

Forrás: friss.hu

Fotó: Déri Norbert, Déri Fotó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.