Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2018. December 18. 09:21, kedd | Belföld

Felújították a termet, majd felrobbantották

Felújították a termet, majd felrobbantották

Brutális fizika és kémia órával avatta fel a TDK Hungary (korábban EPCOS) és a Paragvári Utcai Általános Iskola az iskola új fizikatermét Szombathelyen, amelyet a TDK Suli Művek program idei akciójaként újítottak fel.

A TDK Hungary négy éve (akkor még EPCOS-ként) indított programjának célja a szombathelyi reál oktatás támogatása az oktatás minden szintjén. A vállalat idén arra törekedett, hogy ott és olyan segítséget nyújtson, amire a legnagyobb szükség van: Szombathely legnagyobb általános iskolájának kérését teljesítette, amikor a fizikaterem teljes bútorzatának cseréjét elvégezte. A fizika tanterem bútorzata erősen felújításra szorult, a kísérleti asztal speciális bútorzatát és a padokat cserélték le teljesen a TDK támogatásával, és ezt avatták fel a rendkívüli brutális tanórával.

A Spektrum TV-ből is ismert Brutális kémia és Brutális fizika című műsorok egyik szakértője, Nagy Gergő Zoltán közreműködésével három látványos kísérlettel avatták fel az új termet. A rendhagyó interaktív órán olyan diákok vehettek részt, akik jutalomként az idei éves eredményeikkel érdemelték ki ezt.

Egy interaktív elektronikus kísérletben a diákok maguk próbálhatták ki, hogy működik egy kondenzátor. A kísérlethez használt eszközök természetesen mind Szombathelyen, a TDK-nál készültek. Ezután hatalmas vizes ballonokkal és alkoholgőzzel „gyújtogatott” a brutális vegyész és három segédje. De az óra legnagyobb „durranása” a robbantás volt, ami nem csak az iskola teljes diákságának, de valószínűleg a Paragvári környékén tartózkodók dobhártyáját is megrengette.

Nagy Zoltán Gergely egy folyékony nitrogénnel töltött PET-palackot robbantott fel, persze a biztonságra gondosan ügyelve. Majd az óra zárásaként pezsgő helyett „sörszökőkúttal” avatta fel az új termet.

Forrás: friss.hu

Fotó: Déri Norbert, Déri Fotó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.

2024. Május 08. 07:42, szerda | Belföld

Útinform: forgalomkorlátozások lesznek a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt

Forgalomkorlátozásokra kell számítani a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt, amely szerdán 12.50 órakor Karcagról indul, és az első napon Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét érinti