Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Október 27. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Ferenc pápa buzdította a házasságtól félő fiatalokat

Ferenc pápa buzdította a házasságtól félő fiatalokat

Egy hazájából elmenekült szíriai család is felszólalt a római Szent Péter téren szombaton rendezett Családok Világnapján, melyen Ferenc pápa vezetésével százezren vettek részt. A pápa bátorságra buzdította a házasságtól félő fiatalokat.

A világ majdnem nyolcvan országából érkeztek családok, hogy találkozzanak Ferenc pápával a Szent Péter téren.Az egyházfő gyerekek kíséretében érkezett a térre, ahol több száz színes léggömb emelkedett a magasba. Olasz és külföldi popzenészek is felléptek a Hit Éve alkalmából a családoknak szentelt ünnepnapon, amely a Pápai Családi Tanács október 23-25 közötti vatikáni tanácskozását zárta le.

A Szent Péter tértől majdnem az Angyalvárig álló százezres tömeg előtt több család beszámolt mindennapi életéről, közöttük egy szíriai és egy olasz család Lampedusa szigetéről. "Békében éltünk amíg egy nap fegyveresek vették körbe a házunkat" - mondta el a Jordániába menekült szíriai család. A Szent Péter téri találkozó idején a nemzetközi Caritas telefonos pénzgyűjtő akciót tartott a szíriai menekültek megsegítésére.

Ferenc pápa a szülőkhöz, gyerekekhez és nagyszülőkhöz intézve szavait hosszan beszélt a család tagjaira váró feladatokról, hangsúlyozva, hogy a házasság nem pusztán "szép ceremónia". Tanácsként az egyházfő azt javasolta, hogy ha napközben tányérok is repülnek, a házaspárok mindig béküljenek ki, mielőtt a nap véget érne."A család a történelem motorja (...) a házasság nem lehet ideiglenes, egy életre és az életért szól" - fogalmazott a pápa, bátorságra buzdítva a házasságtól félő fiatalokat. Persze, hogy nem könnyű, az élet is nehéz, de ami a legnehezebben elviselhető, az a szeretet hiánya - hangsúlyozta az egyházfő. Hozzátette, a gyerekek mellett az idősekre is kiemelt figyelmet kell fordítani: "az a nép, amely nem hallgat a nagyszülőkre, az halott nép".

A L'Osservatore Romano szentszéki napilap közölte, hogy a Szentszék november 21-re a Vatikánba hívta a keleti egyházak pátriárkáit és érsekeit a Szíriáról, Irakról és a Közel-Keletről tartandó tanácskozásra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.