Városlista
2022. október 6, csütörtök - Renáta

Hírek

2012. Augusztus 18. 05:00, szombat | Életmód

Fesztivállal kezelhetjük a kapunyitási pánikot

Fesztivállal kezelhetjük a kapunyitási pánikot

Megfelelő kommunikációs ismeretek, jövőkép és tudatos pályaválasztás, valamint együttműködés nélkül a fiataloknál természetes a kapunyitási pánik kialakulása.

Mondta az Orientpress Hírügynökség kérdésére Szatmáriné Dr. Balogh Mária munka-és pályatanácsadó szakpszichológus. A jelenség azokat a fiatalokat érinti, akik félnek szembenézni a munkavállalás nehézségeivel, kirepülni a családi fészekből, vagy belevágni a családalapításba. Nekik szól a Kapunyitási Pánik Fesztivál, melynek védnöke Navracsics Tibor közigazgatási-és igazságügyi miniszter.

Mi is a legfőbb oka a kapunyitási pániknak, s mi okoz gondot a fiatalok munkába állásakor? Erre a kérdésre adott választ Szatmáriné Dr. Balogh Mária munka-és pályatanácsadó szakpszichológus az OrientPress Hírügynökségnek adott interjújában. A szakértő szerint már 16-17 éves korban, a középiskolákban tanítani kellene olyan a kommunikációs alapokat, amelyek elengedhetetlenek egy későbbi sikeres állásinterjún, illetve pályaorientációs foglalkozásokat kellene tartani. „Sokan vannak, akik csak egyetem után jönnek rá, hogy rossz pályát választottak. A felsőoktatási intézményekben az utolsó félévben kötelezően álláskeresésről szóló kurzust kellene tartani, s a pályakövetés is rendkívül fontos lenne” - tette hozzá.

Szatmáriné Dr. Balogh Mária szerint a legfőbb probléma, hogy pályaválasztáskor a legtöbben a barát/barátnő választását, 10-20 százalékban pedig a családi modellt követik a gyerekek, de nagyon kevés az, aki tudatosan keres pályát. Ennek hátterében strukturális probléma is áll, nevezetesen, hogy milyen nevet adnak az adott képzésnek. Sokszor csak diplomaszerzéskor derül ki, hogy adott végzettséggel – egyszakos bölcsész tanári vagy szociálpedagógiai diploma – nagyon nehéz bármit is kezdeni.

„Jó ötletnek tartom a duális képzést, ahol legalább annyi gyakorlati órát kellenek a diákoknak eltölteniük a leendő szakmájukban, amennyit elméleti képzéssel töltenek. Fontos a megfelelő kommunikációs ismerte, a jövőkép és tudatos pályaválasztás, valamint az együttműködés - ahol ez a három nincs meg, ott természetes a pánik” - tette hozzá a pszichológus.

Ahogy korábban ígérte, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes rövidre fogta beszédét a Kapunyitási Pánik Fesztivál bemutató sajtótájékoztatóján. „Megtiszteltetés, hogy védnöke lehetnek a Kapunyitás Pánik Fesztivál elnevezésű rendezvénynek, amelyből reményeim szerint hagyomány lesz”. A közigazgatási és igazságügyi miniszter azért azt hozzátette, a KIM a maga módján olyan utakat épít ki, amely segíti a pályaválasztókat eligazodni, s hogy a közszférában működő magatartási normákat is magukévá tegyék – utalt ezzel a Regeneráció elnevezésű programra.

„Hezitálás nélkül álltam a projekt mellé” - mondta Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos. Elmondása szerint a kormánynak olyan fiatalokat kell támogatnia, akik stabil jövőképpel rendelkeznek, így a saját egzisztenciájuk kiépítésével egy időben az ország jövőjét is pozitív irányba építik. „Két hónapja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium gondozásába került a zánkai ifjúsági centrum, ahol olyan közeget, infrastruktúrát igyekszünk kialakítani, ahol a maid fiatalok megfelelő kikapcsolódást találnak. Így ez a fesztivál is része a Zánka újratöltve! Nevű projektnek” - tette hozzá Mihalovics.

A Kapunyitási Pánik Fesztivált augusztus 24-26 között rendezik meg, a részvétel ingyenes.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 23. 14:44, péntek | Életmód

Hatvan éve nem ragyogott ilyen fényességgel a Jupiter

A Jupiter Nap körüli keringésének legfényesebb szembenállásába kerül szeptember 26-án. Az óriásbolygó 1963 óta most a legfényesebb, legközelebb tizenkét év múlva lesz hasonló a helyzet.

2022. Szeptember 20. 13:47, kedd | Életmód

Évente 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban

Évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban, csaknem 15 millió tonnával többet, mint amennyit importálnak - írta kedden a Guardian brit napilap.

2022. Szeptember 19. 13:02, hétfő | Életmód

A Kispál és a Borz jövőre a Budapest Parkban lép fel

A Kispál és a Borz a Budapest Parkban tartja egyetlen jövő évi magyarországi koncertjét május 12-én.

2022. Augusztus 31. 13:07, szerda | Életmód

Szarvasbőgés-hallgató túrákat szervez a Gemenc Zrt.

Elkezdődött a gímszarvasbikák bőgése a gemenci erdőben, a Gemenc Zrt. erdei vasúttal szervez kirándulást a bőgéstől leghangosabb erdőrészekhez - közölte az erdőgazdaság az MTI-vel.