Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Augusztus 01. 15:30, csütörtök | Belföld

Fiatalok hozzák divatba a költészetet

Fiatalok hozzák divatba a költészetet

A két huszonéves magyar srác divatba akarja hozni a költészetet.

Zseniális ötlettel rukkolt elő két huszonéves magyar srác:

költők arcképével és versrészletekkel dekorált pólókat dobtak a piacra Vates márkanéven.

Nem titkolt céljuk, hogy divatba hozzák a költészetet.

A mozgalom mellé már olyan nagy nevek álltak, mint Kemény Zsófi slammer, költő, író és Lakatos Levente Magyarország egyik legsikeresebb írója.

A Vates alapítói el akarják feledtetni a középiskolai irodalmi órák és verejtékes feleléseket, verselemzéseket.

Bárány Bence és Csányi Péter úgy gondolja, hogy nem csak a zenészek lehetnek ikonok, akikért rajongani lehet, hanem a nagy magyar költőink is.

A vevőik máris szereti például az Ady Endre arcképével nyomott felsőt.

A vates vagyis vátesz szó jelentése küldetéstudattal rendelkező költő. Csányi Péter elárulta, hogy azért választották ezt a nevet, mert ők is küldetést akarnak véghezvinni, kulturális közösséget szeretnének építeni elsősorban a fiatalok körében.

„A gondolkodásomra nagy hatással volt a középiskolai irodalom tanárom. Az órái során megértette velem, hogy a művészet lényege és szépsége a más perspektíváján keresztüli tanulásban rejlik.

Elkezdtem szabadidőmben is verseket olvasgatni és rajongani a költészetért.

Már akkor felmerült bennem a kérdés, hogy miért nincsen egy olyan ruházati márka, amely költőkből épít egyfajta brandet - hiszen ki ne akarna például Ady Endrében végigmenni az utcán és így kifejezni a tiszteletét a Költőfejedelem iránt.

Nyomtattam is magamnak annó egy pólót az arcképével, alatta egy idézettel tőle, de komolyabban nem foglalkoztam a dologgal. Mindig a fejemben volt az ötlet, de korábban nem jutottam el a megvalósításig.”

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.