Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. December 11. 14:18, kedd | Belföld

FIGYELEM! Újabb mérgező zabpelyheket talált a Nébih

FIGYELEM! Újabb mérgező zabpelyheket talált a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábbi tájékoztatása szerint határérték feletti DON mikotoxint tartalmazó gluténmentes zab alapanyagok érkeztek Magyarországra egy angliai vállalkozástól.

A jelenleg is folyamatban lévő nyomon követési vizsgálatok alapján újabb tételek és termékek kerülnek le a polcokról. Az érintett élelmiszer-vállalkozások nagy része – jogkövető módon, a hatósággal együttműködve – a nem megfelelő termékeket saját hatáskörben kivonta a forgalomból, és visszahívja a vásárlóktól.

A hatóság a Szupermenta termékteszten tárta fel a problémát. A szakemberek ellenőrizték a teszten nem megfelelőnek bizonyult termékek előállítóit, a náluk felhasznált alapanyagok nyomon követésével ugyanis megállapítható, hogy mely egyéb termékek lehetnek még érintettek. Ez a munka jelenleg is folyik. A vizsgálatok és a rendelkezésre álló információk alapján - a korábbi cikkünkben szereplő termékeken kívül - eddig az alábbi megnevezésű és azonosító adatokkal rendelkező termékeket vonták ki a forgalomból, és hívják vissza a fogyasztóktól a forgalmazók.

Termék megnevezése, kiszerelése:

- Love Diet Gluténmentes zabpehely, 400 g
- Gluténmentes zabpehely, 1 kg
- Provega-Trend Gluténmentes Zabpehely, 500g
- Zabpehely, gluténmentes, 500g (forgalmazó: Naturalfoods Kft.)

A Nébih azt javasolja, hogy a fenti termékeket ne fogyasszák el, illetve lehetőség szerint vigyék vissza a vásárlás helyére.

A hatóság közelítő számítást végzett a mért DON toxin mennyiségekkel, ami alapján általánosságban elmondható, hogy a jelen visszahívással kapcsolatban – a hatóság gyors intézkedésének köszönhetően – a hosszú távú kockázat minimális.

A Nébih a gluténmentes zab és abból készült termékek körére célellenőrzést végez. Az érintett termékek listája tovább bővülhet.

Forrás: origo.hu

Kép: Ács Bori

Címkék: mérgező, Nébih, zabpehely

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.