Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Március 27. 14:01, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Figyelmeztetés a Macedóniába utazóknak

Figyelmeztetés a Macedóniába utazóknak

A Macedón vámhatóság színezett ásványi olajfajták felhasználásával kapcsolatos közleményt juttatott el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére.

Amely fontos információkat tartalmaz a Macedóniában tartózkodó, ott gépjárművel közlekedő, valamint a meghatározott ásványolajjal visszaélést elkövető személyekre, gazdálkodókra, illetve az egyes határszakaszokon átlépő gépjárművekre vonatkozóan.

A színezett ásványi olajok felhasználását a szabályozó törvény az alábbi fontos rendelkezéseket tartalmazza:

- A jelölő anyagot tartalmazó ásványi olajok nem használhatóak gépjárművek meghajtásához, illetve egyéb célokra, kivéve fűtésre;
- Tilos kinyerni a jelölő anyagot a színezett ásványi olajokból annak érdekében, hogy alacsonyabb koncentrációt kapjunk, illetve hozzáadni más anyagokat, amelynek eredményeképpen a jelölés meghatározása lehetetlenné válik;
- A törvényben előírt jelölő anyagokat tartalmazó ásványi olajok nem használhatóak el illetve fel gépjárművek meghajtásához;
- Ha a gépjármű ellenőrzését végző hatóság jelölő anyagot tartalmazó ásványi olaj használatát mutatja ki, a tulajdonosnak az üzemanyagtartály mérete 100-szorosának megfelelő mennyiség alapján kivetett jövedéki adót kell megfizetnie.

A szabálysértésekre vonatkozó rendelkezések értelmében a fenti szabályokat megszegőket (az adózót, jogi személyiséggel rendelkező társaságot) 4.000-5.000 euró (vagy azzal egyenértékű macedón dénár) összegű bírsággal sújthatják. Továbbá ezen szabálysértések esetében a jogi személyiséggel rendelkező társaság képviselőjét és az ilyen szabálysértés elkövetésébe bevont természetes személy 500-1000 euró (vagy azzal egyenértékű macedón dénár) összegű bírsággal büntetik. A gépjárművet, amely meghajtásához a színezett ásványi olajokat felhasználták, lefoglalják.

Két éven belül történő ismételt elkövetés esetén a jogi személyiséggel rendelkező társaságot 3-30 napig terjedő időtartamra eltiltják a bejegyzett tevékenységének folytatásától. A jogi személyiséggel rendelkező társaság képviselőjét 3-15 napig terjedő időtartamra eltiltják foglalkozásának, üzleti tevékenységének, illetve feladatának gyakorlásától, a természetes személyt (adózót) 3-15 napig terjedő időtartamra eltiltják üzleti tevékenysége gyakorlásától.

A szabályok betartását a macedón hatóságok fokozottan ellenőrizhetik, ezért a fentiekre tekintettel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kéri a Macedóniába utazókat, hogy fokozott figyelemmel járjanak el az üzemanyagok felhasználását illetően.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.