Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2010. Október 23. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Fizet a MAL a gyászoló családoknak

Fizet a MAL a gyászoló családoknak

Megegyezés született a vörösiszap-katasztrófában elhunytak hozzátartozóinak előzetes kártalanításáról pénteken, a MAL és a károsultak jogi képviselőinek újabb egyeztetésén. Magyar György ügyvéd a károsultak képviseletében és R

Magyar György a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a pénteki, devecseri egyeztetésen kiemelték az ügyfelek közül azokat, akiknek a katasztrófában elhunyt a hozzátartozójuk. Esetükben azt kérték a MAL-tól, hogy nekik 8 napon belül személyenként több millió forintos kártérítési előleget fizessenek. A katasztrófa 9 halálos áldozatából egyébként 8-nak a családját képviseli az ügyvéd, a kilencedik család tagjai még nem egyeztek meg abban, hogy kit bízzanak meg képviseletükkel. A 8 napon belül fizetendő összeg egyébként a MAL korábbi, évi 300 milliós felajánlásán felüli összeg lenne - tette hozzá Magyar György.

Jelenleg több mint 500 károsultat képviselnek és az adatfelvételek még mindig tartanak - mondta Magyar György. A károsultak egy 8 oldalas adatlap kitöltésével jelentkezhetnek. A pénteki tárgyalás legfőbb eredménye, hogy a kiemelt ügyekben - a halálos áldozatok ügyében - a MAL részéről ígéretet kaptak, hogy teljesítik - ha lehet - a kártérítési előleg kifizetését. Az egyeztetésen egyébként bemutatták a károkkal kapcsolatos eddigi adatokat is a MAL-nak.

Magyar György elmondta azt is, hogy a katasztrófa kapcsán indult büntetőügyben pénteken megkapta a Veszprémi Városi Bíróság hivatalos értesítését, miszerint a gyanúsítottak magánvagyonát zár alá vették. A zár alá vételi kérelem egyébként a jelenlegi és a jövőbeni gyanúsítottakra is vonatkozik.

Az Ajkai Városi Bíróság pedig arról értesítette a károsultak képviselőjét, hogy az előzetes bizonyítást érintően elrendelték a soronkívüliséget, vagyis a szokásosnál jóval előbb kirendelik az igazságügyi szakértői csapatot a kár okának és következményeinek kivizsgálására. Magyar György hozzátette, hogy járják az összes lehetséges jogi utat - a büntető és a polgári pert, illetve a peren kívüli megegyezések lehetőségét is beleértve - az ügyfelek pénzének leghatékonyabb megszerzése érdekében. Néhány nap múlva az egyéni kereseti kérelmeket is elő fogják terjeszteni - mondta Magyar György.

Ruttner György, a MAL Zrt. jogi képviselője is megerősítette, hogy a pénteki egyeztetésen megállapodtak a legsúlyosabb, vagyis halálos áldozatok ügyében. Az emberéletben keletkezett veszteséget már csak anyagilag lehet kompenzálni, de ennek érdekében mindent meg is tesz a MAL. A cég azonban állami felügyelet alatt van, tehát ha ilyen jellegű megegyezéseket köt, mint most, azt a kormánybiztosnak jóvá kell hagynia - tette hozzá. Ha a jóváhagyás megvan, akkor lehet szó a megállapodásban szereplő áldozatok családjainak szóló támogatás folyósításáról, várhatóan a jövő héten.

A tárgyalások folytatódni fognak egyébként a károsultak képviselőivel, de pontos időpontot még nem határoztak meg, valószínűleg a jövő hét elején ülnek le újra egyeztetni - mondta Ruttner György.

Független Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk