Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. December 08. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Dr. Gottwald Péter

Fogínyvérzés, duzzadt, vörös íny, rossz szájszag...

Fogínyvérzés, duzzadt, vörös íny, rossz szájszag...

A fogágybetegség, a fog tartószerkezete megbetegedésének első jelei.

Annak a fogágybetegségnek, amelynek még nem tulajdonítunk elég jelentőséget, pedig Nyugat-Európai statisztikák szerint már ez a betegség a fogelvesztés fő oka, megelőzve a fogszuvasodást.

Ennek oka, hogy a javuló fogászati ellátás miatt kevesebb fog kerül elvesztésre fogszuvasodás miatt, az így megmaradó több fog viszont a fogágybetegség számára jelent megnövekedett rizikót.

Pedig megéri foglalkozni a fogágybetegséggel! Hiszen mint minden betegség esetén, a fogágybetegségnél is a legegyszerűbb és a legolcsóbb kezelés a megelőzés. Tegyük fel, hogy nem kezeljük rendesen, vagy csak elsiklunk felette. Ekkor a fog előbb-utóbb menthetetlenül meggyengül, nincs visszaút, ki kell húzni. Bárhogyan is pótoljuk, híddal vagy implantátummal, ezek költsége várhatóan többszöröse lesz a fog megtartásába fektetett költségekhez képest. Arról nem is beszélve, hogy akár az is előfordulhat, hogy éppen ezen a fogon múlt, hogy már csak kivehető fogpótlást lehet készíteni...

Végül néhány jó tanács. Mivel a betegséget baktériumok okozzák, ezért törekedni kell a lehető leggondosabb fogápolásra. Így a fogkefe és a fogkrém használata mellett erősen ajánlott fogselyem vagy fogköztisztító fogkefe használata is. Járjunk rendszeresen kontrollra, hogy a betegség minél korábbi stádiumban felfedezésre kerüljön! Ha korai stádiumban kerül felfedezésre, akkor kezelése egyszerűbb és egyúttal olcsóbb is lesz! És amit mindenképpen meg kell említeni: a kezeletlen fogágybetegség nemcsak a fogak korai elvesztését okozza. Kutatások bizonyítják, hogy akik fogágybetegségben szenvednek, nagyobb eséllyel kapnak szívinfarktust és agyvérzést, illetve gyakrabban történik koraszülés!

Figyeljen oda fogai egészségére!

Dr. Gottwald Péter

További információ ide kattintva.

Címkék: fog, fogászat, fogorvos

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.

2024. Május 01. 09:12, szerda | Helyi

Megnyerte a férfi kézilabda bajnokságot a Győri ETO-UNI FKC

A hátralévő 3 forduló eredményétől függetlenül már most megnyerte a bajnokságot a Győri ETO-UNI FKC csapata.

2024. Május 01. 07:13, szerda | Helyi

Először nyílt fotókiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában

„Hommage fekete-fehérben: tisztelgés Győr városa és a Széchenyi István Egyetem előtt” címmel nyílt kiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában a napokban.

2024. Április 30. 09:16, kedd | Helyi

Győr lett a Kinder Kupa egyik magyarországi állomása

A RÁBA ETO tenisz szakosztályának egyik célja, hogy ismét Győrbe hozzanak országos teniszversenyeket.