Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. Szeptember 22. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: MNO

Fogyás után is többel lakik jól, aki elhízott volt

Fogyás után is többel lakik jól, aki elhízott volt

A zsírban gazdag étrend maradandó károsodást idézett elő a gyomrukban – derül ki egy friss kutatásból.

A Journal of Obesity című szakfolyóiratban megjelent ausztrál tanulmány szerint a teltségérzetet közvetítő gyomoridegek véglegesen érzéketlenné válnak a hosszú ideig folytatott zsírdús étrend hatására. Az eredmények alapján a túlzott zsírfogyasztás hátrányosan befolyásolja a leptin nevű hormon működését is, ami megváltoztatja a gyomoridegek érzékenységét, így hatással van a bevitt tápanyag mennyiségére.

„Ez a két folyamat együttesen oda vezet, hogy az elhízott embereknek többet kell enniük a teltségérzet eléréséhez, ami tovább növeli a testsúlyukat” – mondta a kutatást vezető Amanda Page professzor, az Adelaide-i Egyetem kutatója. „A gyomor ideghálózatának válasza normális étrend esetén sem normalizálódik. Ez azt jelenti, hogy többet kell enni ugyanazon teltségérzethez, amit egy egészséges egyén tapasztal” – tette hozzá a kutató.

Nehéz dolog a fogyás

A kísérlethez egereket fogtak különböző étrendre. Az egyik csoport tagjai alacsony kalóriatartalmú diétán voltak 7 százalék zsírral, míg a másikéi magas kalóriatartalmún 60 százalék zsírral. A 12 hét után normális étrendre visszaállított egerek fogytak ugyan, de ételigényük növekedett, és az éhségérzethez kapcsolódó idegrendszeri működésük megváltozott.

Page professzor elmondása szerint a tudósok régóta próbálnak rájönni, hogy miért olyan nehéz megtartani a fogyás révén elért alakot. „Ezek a következtetések nagyon fontosak azok számára, akik küzdenek a súlytartással. Becslések szerint csupán a lakosság 5 százaléka képes alakjának megőrzésére. A legtöbben sajnos két éven belül még a korábbinál is több súlyt szednek fel” – magyarázta a szakértő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.