Városlista
2024. február 26, hétfő - Edina

Hírek

2010. Január 08. 06:35, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Fokozódó készültség: újra támad a víz

Fokozódó készültség: újra támad a víz

Újabb áradás várható a Körösökön és a Berettyón az elkövetkezendő napokban. A folyók egyes szakaszain újra harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelhetnek el. Gyorsan emelkedik a belvízzel elöntött területek nagysága is – a

Békés megyében egyre több településen kénytelenek elrendelni a belvízvédelmi készültséget. Lakóházakat még nem fenyeget veszély, de sok helyen a csatornák már nem bírják elvezetni a felgyülemlett vizet. A védekezés egyre nagyobb terhet jelentenek az önkormányzatoknak, ráadásul költségeiket csak utólag kapják meg a vis maior keretből.

Simon István, Doboz polgármestere elmondta: az ilyen kérelmekről korábban a megyei területfejlesztési tanács döntött, azonban ez átkerült a regionális fejlesztési tanácshoz, és bár ők pozitívan döntöttek, a legutóbbi tájékoztatás szerint a minisztérium fog határozni erről. „Ez mind plusz idő, és talán plusz költségeket is ró a rendszerre" - tette hozzá.

Gyorsan nő az elöntött mezőgazdasági területek nagysága is. Már 15 000 hektár föld van víz alatt, melyből 6500 hektár vetés és 4000 hektár szántóterület. Mivel azonban a Körösök vízgyűjtő területein 24 órája folyamatosan esik valamilyen csapadék, újabb áradások várhatók.

„Azt várjuk, hogy az első- és másodfokú készültségek helyére ismét magasabb szintű készültségek lépnek majd. A Fekete-Körös, a Sebes-Körös alsó szakasza és a Berettyó a harmadfokú készültség szintjére fog ismét áradni" - mondta el Bak Sándor, a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Az árvízi védekezésben már közel 700-an vesznek részt, a magas vízállás a védvonalakban egyelőre nem okozott kárt.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 26. 06:00, hétfő | Belföld

A közvetlen köztársaságielnök-választásért tüntettek ellenzéki pártok Budapesten

A közvetlen köztársaságielnök-választásért rendezett tüntetést a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek vasárnap délután Budapesten, a Kossuth Lajos téren.

2024. Február 26. 06:00, hétfő | Belföld

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias idő várható a héten

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias időre lehet számítani a héten, sok napsütéssel, kevés csapadékkal és olykor élénk széllel.

2024. Február 25. 11:27, vasárnap | Belföld

Tömegbaleset az M7-esen - Videó

Több helyszínen több gépkocsi karambolozott a vasárnap reggeli órákban az M7-es autópálya mindkét oldalán.

2024. Február 25. 08:40, vasárnap | Belföld

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Huszonkilenc hét halmozódás után elvitte egy játékos minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét, a telitalálatos szelvény tulajdonosa több mint 6,5 milliárd forintot nyert - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombaton az MTI-t.