Városlista
2024. július 30, kedd - Judit

Hírek

2011. Január 16. 14:25, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Fókuszban a munkahelyteremtés

Fókuszban a munkahelyteremtés

A közfoglalkoztatás új rendjével a munkanélküliségi támogatások visszaszorítása a kormány célja. A foglalkoztatáspolitikai államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a bérpótló juttatásnak ma már a közmunka a feltétele.


Az Ormánságban, Baranya aprófalvas településein 40 százalékos a munkanélküliség. A 140 lelkes Drávapiskiben 50 aktív korú lakos él, közülük 22-en kaptak tavaly rendszeresen segélyt. A falu 12 millió forintos éves költségvetéséből 8 millió ment el tavaly közfoglalkoztatásra.

„Az előző közmunkaprogram csak konzerválta a szegénységet és a munkások munkájának értékéről nekem mindig a fabatka jutott eszembe a forint helyett. Bízunk abban, hogy a feketemunka is visszaszorul ezáltal. Munkahelyekre van szükség az Ormánságban, illetve az egész országban” – mondta el Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere.

A munkahelyteremtésről és a munkahelyek megőrzéséről beszélt pénteken a miniszterelnök is az új Széchenyi-terv bemutatóján.

„Magyarországon nem lehet elbújni a munka elől, és nem lehet kimenekülni a munkaerőpiacról azt remélve, hogy egyébként majd az állam valamilyen, másoktól beszedett adóból szociális juttatásokat fog fizetni, ez nem korrekt, nem helyes eljárás, és összességében pedig egy kudarcra ítélt, összeomló gazdaságot fog eredményezni” – fogalmazott Orbán Viktor.

A közfoglalkoztatáshoz már hozzányúlt a kormány. Az új szabályok szerint a munkaképes állástalanoknak el kell fogadniuk a felajánlott munkát, különben megvonják tőlük a 28.500 forintos bérpótló támogatást.

Tavaly még napi hat-nyolc órában dolgoztak a közmunkások, januártól már csak napi négyben. Az önkormányzat legfeljebb négy hónapra köthet velük szerződést.

Bérpótló juttatás közmunka nélkül nem jár a jövőben – mondta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár, aki szerint a Gyurcsány-kormány közmunkaprogramja zsákutcának bizonyult. 270 ezer emberből csak százezer állt munkába.

Az a munkaképes állástalan, aki idén nem vállal legalább 30 nap közmunkát, jövőre nem kap bérpótló juttatást. (pr)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 29. 08:11, hétfő | Belföld

Menczer Tamás: sok fiatal csatlakozására számítok!

Sok fiatal Fideszhez csatlakozására számít a jövőben Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszéde hatására a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki erről a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.

2024. Július 29. 08:09, hétfő | Belföld

Indul a Digitális Állampolgárság Program

Indul a Digitális Állampolgárság Program, ősztől egyre több ügyet lehet mobiltelefonról intézni, s már lehet előregisztrálni a kormányablakokban

2024. Július 29. 08:08, hétfő | Belföld

Zömében derült, napos idő várható a héten

A héten derült, napos idő várható, csütörtöktől zivatarok is érkezhetnek - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 28. 11:02, vasárnap | Belföld

Gyopáros Alpár: több mint 1,8 milliárdos támogatást kaptak az önkéntes tűzoltó-egyesületek a Magyar falu programban

A kormány több mint 1,8 milliárd forint értékben támogatott önkéntes tűzoltó-egyesületeket az elmúlt több mint négy évben a Magyar falu programban működő Falusi Civil Alapon keresztül