Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2019. Március 08. 06:00, péntek | Belföld

Földrengés Somogy- megyében

Földrengés Somogy- megyében

A Richter-skála szerint 4,0-es erősségű földrengés volt Somogy-megyében. A lakosság érzete a földmozgást, károkról egyelőre nem tudni.

Érezhető erősségű földrengés volt este nyolc után Somogy megye egyes részein.

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt írja, hogy " a Richter-skála szerinti 4,0-es erősségű földmozgást a lakosság is érezte, károkról azonban egyelőre nem érkezett bejelentés."

Az MTA CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közleménye szerint 2019. március 7-én 20 óra 08 perckor földrengés keletkezett a Somogy megyei Somogyszob község közelében, mintegy tizenegy kilométeres mélységben. A földmozgás mérete 4,0-es erősségű volt a Richter-féle skálán.

A földrengés észleléséről több lakossági bejelentés is érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjába, károkat azonban egyelőre nem jelentettek.

A földrenges.hu azt írja, hogy Somogy megyében, Nagyatád közelében, kb. 14 km mélységben.

A tapasztalatok szerint utórengések is valószínűsíthetők, melyek mérete fokozatosan csökken.
A földrengést nagy területen érezték, sokan az utcára menekültek. A rengés mérete és mélysége alapján kisebb károk is keletkezhettek az epicentrum környékén.

A földrengés tényét megerősíti a seismology.hu oldal is, a lap szerint 4,0-es erősségű volt a földrengés, amelynek epicentruma Somogyszob mellett található.

Milyen erős a 4,0-es erősség?

A Richter-skála szerint 4,0-es erősség gyengének számít, ilyenből évente több tízezer van világszerte. Definíció szerint " a csillárok kilengenek, morajlás hallatszik, károk csak ritkán keletkeznek."

Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb (mint 2.5 magnitúdójú) földrengést regisztrálunk érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével. Ezek nagy része a lakosság számára nem érezhető. A rengések megfigyelt gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt olyan földrengés keletkezik, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú).

Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki - írja a foldrengés.hu.

Forrás: origo.hu

Kép: Illusztráció - Northfoto

Címkék: földrengés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 14. 15:03, péntek | Belföld

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását pénteken a Nemzeti Választási Irodában (NVI).

2024. Június 14. 09:56, péntek | Belföld

Orbán Viktor: a magyar kormány a legnagyobb megerősítést kapta a választáson

A magyar kormány a legnagyobb megerősítést kapta a választáson, a magyar emberek a békére szavaztak, és ez döntő érv volt a NATO-főtitkárral folytatott tárgyaláson

2024. Június 14. 09:55, péntek | Belföld

Az idén is meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.

2024. Június 14. 07:36, péntek | Belföld

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi Karácsony Gergely

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi a főváros egész területén Karácsony Gergely.