Városlista
2024. szeptember 9, hétfő - Ádám

Hírek

2011. Január 31. 09:15, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Földrengés után utórengések: megyénkben a mobilhálózat dőlt be!

Földrengés után utórengések: megyénkben a mobilhálózat dőlt be!

A szombati földrengés után előfordultak kisebb utórengések is, ám ezekből már nemhogy Győrben, de a mozgás epicentrumában, Oroszlány térségében sem érzékeltek semmit. Szombaton 18.40 után röviddel Győrben is sokan érezték, hogy reng

A katasztrófavédelem helyi ügyeletén azt mondták, a megyezsékhelyről és a megyéből nem érkezett riasztás, se károkról, se más rendkívüli eseményekről.

Komárom-Esztergom megyében okozta a legtöbb kárt a szombat esti földrengés. Oroszlányban több száz bejelentést kapott az önkormányzat. Budapesten keddre végezhetnek az utak, hidak, aluljárók átvizsgálásával. Hasonló erejű földmozgás 25 éve volt Magyarországon.

Oroszlányban, Kecskéden, Vértessomlón és Várgesztesen okozta a legtöbb kárt a tegnap esti, a Richter-skálán 4,7-es erősségű földrengés. Várgesztesen statikus vizsgálja a nemrégiben felújított templom falait. Kecskéden szinte minden épületen találtak hajszálrepedést, míg Vértessomlón 21, főként régi építésű ingatlan károsodott. A húszezer lakosú Oroszlányban több száz bejelentés érkezett az önkormányzathoz, a károk mértéke még nem ismert.

Kisebb utórengéseket észleltek a szakemberek éjszaka és vasárnap délelőtt is. Magyarországon évente száznál több földmozgást regisztrálnak, tavaly a legerősebb 3,5-es erősségű volt a Richter-skálán. A Tudományos Akadémia Kutató Intézetének munkatársa elmondta, a földrengést előre jelezni nem lehet, a katasztrófavédelmet csak akkor tudják riasztatni, ha a műszerek elküldték az első jelet a központi szerverre. Magyarországon egyébként utoljára 1985 augusztusában, Berhidán mértek hasonló erősségű földrengést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 09. 09:14, hétfő | Helyi

Jövőre már pilótákat is képeznek a Széchenyi-egyetemen

A nagy utasszállító repülőgépek vezetésére készíti fel a hallgatókat az a képzés, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem indít 2025 februárjától a Wizz Air légitársasággal partnerségben.

2024. Szeptember 09. 08:09, hétfő | Helyi

Iskolapélda Győrben is

Iskolapélda elnevezéssel indított kampányt a rendőrség annak érdekében, hogy tanévkezdéskor ne történjen gyermekeket érintő közlekedési baleset.

2024. Szeptember 09. 07:08, hétfő | Helyi

Veszélyes növény közeledik hozzánk – jelezte az agrárminiszter

A kaukázusi medvetalp mérgező, fényérzékenyítő növény, veszélyes, mivel már az emberi bőrrel érintkezve kifejti mérgező hatását.

2024. Szeptember 08. 09:12, vasárnap | Helyi

Bíró Attila visszatért, a vízilabda edző a GYVSE Uni-Győr női szakágvezetője

Visszatér Bíró Attila a vizilabdasportba.