Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 26. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Folyamatos Rajka elszlovákosodása: már a lakosság fele beköltöző

Folyamatos Rajka elszlovákosodása: már a lakosság fele beköltöző

Egyre több szlovák polgár él a határhoz közel eső magyarországi településeken, ahova az olcsó ingatlanok vonzzák őket - olvasható az Inforadio.hu-n.

A szlovákok ingatlanvásárlási hulláma több mint öt éve kezdődött. Elsőként a Pozsonyhoz közeli, Győr-Moson-Sopron megyei Rajkát célozták meg, főleg régebbi házakat, építési telkeket vásároltak. Az ok kézenfekvő volt: a rajkai ingatlanok feleannyiba sem kerültek, mint a hasonló házak vagy telkek néhány kilométerrel odébb, a szlovák oldalon - tudósít az Infórádió pozsonyi újságírója.

Rajka alig 20 kilométerre van a fővárostól, a közeli autópályán gépkocsival kényelmesen, negyed óra alatt be lehet érni a városba. Míg Pozsony határán más irányból a reggeli csúcsforgalomban hatalmas közlekedési dugók szoktak kialakulni, a magyar határ felől folyamatosan lehet közlekedni.
Ráadásul a fővárosi tömegközlekedési vállalat, uniós támogatással rendszeres buszjáratot közelekedtet Rajkára, amelyet sokan ki is használnak. Szó van arról is, hogy rövidesen felújul a vasúti személyszállítás is Rajka és a közeli Ligetfalu között, amely alig néhány percre van a belváros központjától.

1300-14000-an Szlovákiából költöztek át

Nem csoda, hogy ma már a rajkai lakosság csaknem felét szlovák állampolgárok adják: két év alatt kilencszázról 1300-1400 közé ugrott a számuk a csaknem 2700 fős községben. Jelenleg négy, egyenként huszonkilenc lakásos társasház is épül, tehát rövid időn belül további néhány száz szlovák költözik a faluba.

Mivel Rajkán már alig lehet kapni házat vagy telket, sokan távolabb próbálkoznak, főleg Bezenyén és Hegyeshalomban, de szép számban vannak, akik Mosonmagyaróváron vásárolnak házat vagy lakást .A nagy érdeklődés miatt, a válság dacára sem esnek az ingatlanárak: Rajkán a legolcsóbb telek ára négyzetmétere 69, az átlagos lakásoké 1000 euró körül van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense