Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Június 04. 14:00, kedd | Belföld

Folyamatosan apad a Duna, a Tisza viszont nehezebben

Folyamatosan apad a Duna, a Tisza viszont nehezebben

A Duna apadása a meleg időjárás hatására a napokban lassul, de a fővárosban vízszintemelkedés nem várható. A Tiszán a Körösök árhulláma hatással van a levonuló árhullámra.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Duna bajor és osztrák szakaszán a meleg időjárás miatt hóolvadás indult meg, így néhány deciméterrel emelkedett a vízszint a csapadékmentes időjárás ellenére is. Ez azt jelenti, hogy a Duna Nagymaros feletti szakaszán 1-2 napos stagnálás, esetleg néhány centiméteres vízszintemelkedés, alatta pedig a lassú apadás valószínű.

A Duna árhullámának tetőzése ma reggel a Mohács alatti szakaszon jár. Budapestnél az apadás az előrejelzések szerinti ütemben történik, 10 órakor a vízállás 472 cm volt, ami 116 cm vízszintcsökkenést jelent a szombat déli tetőző szinthez (588 cm) képest. A budapesti apadás holnap reggelig egyre lassuló ütemben folytatódik, majd szinte stagnálásba vált a következő 2 napban. Péntektől az apadás üteme valószínűleg gyorsulni fog, a 400 cm-es szint alulmúlása így a vasárnapra várható.


Tisza

A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése Szolnoknál jár, lassú levonulását a mellékfolyókon kialakult kisebb vízszintemelkedések tovább lassítják. A tiszai mellékfolyók közül a Krasznán, a Bodrogon, a Zagyván, a Berettyón, és a Körösök vízrendszerén vannak, illetve várhatóak az I. fokú szintek feletti vízállások.

A Tisza vízgyűjtőjének felső részein folytatódik az esős időjárás, de nagyobb csapadékmennyiség csak a Körösökön valószínű. Ennek hatására a Körösökön újabb árhullám levonulására van kilátás, de a tetőző szintek elmaradnak a jelenlegiektől, csak helyenként közelítik csak meg az I. árvízvédelmi fokozatot. A Körösökön kialakuló vízállásokra a Tiszán levonuló árhullám továbbra is hatással van.

A vízügyi szakemberek az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, II. fokú készültségi szintnél éjjel-nappal nagyobb őrszolgálattal. Az országban jelenleg 760,9 km-en van árvízvédelmi készültség.

Forrás: origo.hu

Kép: MTI/Bugány János

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.