Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Január 22. 18:04, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Folyamatosan bővül a magyar futárszolgáltatás piaca

Folyamatosan bővül a magyar futárszolgáltatás piaca

Folyamatosan bővül a magyarországi futárszolgáltatás piaca, főként az e-kereskedelem fejlődésére alapozva Bíró Koppány Ajtony, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) főtitkára szerint.

A szakember azonban rámutatott, a futárszolgáltatás piacáról készült önálló elemzés hiányában inkább a jellemző folyamatokról lehet beszélni, a szövetség tagjaitól a szakmai szervezethez beérkezett adatok alapján például az látszik, hogy a futárszolgáltató cégek árbevételi átlaga 36 százalékkal növekedett 2020-ban, ami összhangban van az e-kereskedelmi piac 45 százalék körüli növekedésével.

A 2021-re vonatkozó adatok a szövetséghez tartozó cégektől még nem érkeztek be, de minden bizonnyal ezek is bővülést mutatnak majd, hiszen az e-kereskedelem bővülését mintegy 20 százalékosra becsülik a szakértők - jegyezte meg Bíró Koppány Ajtony.

A főtitkár kifejtette: az e-kereskedelem logisztikai szolgáltatási piacát egyértelműen a nagy szolgáltatók és a logisztikai integrátorok uralják. A magyar piacon jelen van több nagy nemzetközi futárszolgálati szolgáltató, úgymint a GLS, a DPD, a Trans-O-Flex, a Raben Trans, a nagy logisztikai integrátorok - a DHL, a UPS, a TNT - is aktivak az e-kereskedelmi területen. Jelentős szolgáltató még a Magyar Posta, illetve a Sprinter, és főleg Budapesten számos helyi kis futárszolgálat is működik - sorolta.

Bíró Koppány Ajtony szerint a hazai futárpiac dinamikus bővülése a kis szolgáltatóknak is kellő fejlődési lehetőséget biztosít; folyamatos az új belépők megjelenése a piacon, miközben egyes régebbi szereplők elhagyni kényszerülnek azt.

A Transport Intelligence (TI) és az Upply elemzőinek előrejelzése szerint - amelyet az árufuvarozási és logisztikai portál, a Transinfo ismertetett korábban - a járvány sújtotta 2020-as év után, amikor a futár- és expressz küldemények globális piacán robbanásszerű növekedés következett be, a következő években ez a növekedés lassul, de továbbra is, éves szinten, 7 százalék körül marad. A csomagok és futárküldemények globális piaca 2020-ban 13 százalékkal nőtt, a belföldi küldemények, és a nemzetközi küldemények piaca egyenként 13,2 és 12,5 százalékkal bővült.

A növekedés vezetője Észak-Amerika volt, amikor a piac több, mint 15 százalékkal nőtt 2019-hez képest. A TI és az Upply elemzői azt jósolják, hogy a világ expressz- és futárküldeményei piacának értéke 2025-ben több mint 62 százalékkal lesz nagyobb, mint 2019-ben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.