Városlista
2024. március 3, vasárnap - Kornélia

Hírek

2010. Január 08. 06:39, péntek | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Folyamatosan tolódik az akadálymentesítés

Folyamatosan tolódik az akadálymentesítés

Sérül a mozgáskorlátozottak joga a tömegközlekedésben az állampolgári jogok biztosa szerint, ugyanis sok buszt, vagy vonatot még mindig nem akadálymentesítettek. Az erről szóló törvény határidejét már többször meghosszabbította az O

„A kerekesszékesek, illetve a vakok-gyengénlátók, fogyatékosok már beletörődtek, hogy ilyen a tömegközlekedés. Nem foglalkoznak vele" - mondta Bratkó József.

Az ombudsman szerint Pécsett a legrosszabb a helyzet az országban. Itt a buszoknak kevesebb, mint 3 százalékát akadálymentesítették.

A vizsgálat szerint az országban mindenhol rossz a helyzet, és azzal, hogy az Országgyűlés folyamatosan kitolja az akadálymentesítésre vonatkozó törvény határidejét, semmi sem oldódik meg.

Szabó Máté állásfoglalásában azt írja, hogy „ma sérül a fogyatékkal élő emberek helyváltoztatás szabadságához való joga, valamint az önrendelkezési joga is".

A közlekedési minisztériumban érdemben nem reagáltak az állampolgári biztos megállapításaira. Közleményükben arról írtak, hogy a kormány jövőre 20 millió forintot különített el akadálymentesítésre, amit a minisztérium megtoldott 200 millióval.

Azt mondják, a 220 millió nagy részéből a vasútállomásokat korszerűsítik majd.

Több mint 100 vasútállomást már akadálymentesítettek mozgássérült lifttel, ezek többségét azonban fel kellett szerelni védőberendezéssel, mert folyamatosan megrongálták őket. Így viszont a mozgássérültek nem tudják használni a liftet.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor a kongói elnökkel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Félix Antoine Tshisekedivel, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével folytatott tárgyalásokat a törökországi Antalyában

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Meteorológia: melegrekordokkal indult a március is

Melegrekordokkal indult a március is: megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján szombaton.

2024. Március 02. 06:00, szombat | Belföld

Átlagosan 20 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók alapbére

Március 1-jétől átlagosan 20 százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók alapbére - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára pénteken Budapesten, újságírók előtt.

2024. Március 01. 15:26, péntek | Belföld

Meteorológia: megdőlt a melegrekord a fővárosban csütörtökön

Megdőlt a hajnali és a napi fővárosi melegrekord is csütörtökön - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján pénteken.