Városlista
2024. augusztus 15, csütörtök - Mária

Hírek

2011. Október 01. 16:30, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Folytatódó árverések: a győri szakértő tart az ingatlannepperek megjelenésétől

Folytatódó árverések: a győri szakértő tart az ingatlannepperek megjelenésétől

A kilakoltatási moratórium feloldása után életbe lépő árverési kvótarendszerben október 1-ig csak a 30 M forintnál értékesebb, 20 M forintnál nagyobb hitellel terhelt ingatlanok 2 százalékát lehetett kényszerértékesíteni

Október 1-től a 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanok kényszerértékesítése mennyiségi korlát nélkül folytatódhat. Szakértők szerint a nagy értékű ingatlanok általában a piaci 60-70 százalékáért kelnek el, melyekre előszeretettel vetik ki hálójukat az ingatlannepperek. A Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara alelnöke szerint az érintett ingatlanok száma a százat sem érheti el.

Eladó, nagy értékű házak Győr határában. Nem elsősorban az ilyen ingatlanok tulajdonosai kerültek bajba devizakölcsöneikkel, arányuk a bedőlt hitelesek között alig éri el a 10 százalékot. A végrehajtás közülük többnyire azokat fenyegeti, akik más típusú tartozásokat is felhalmoztak.

Császti Ferenc alelnök, Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara: "Bírósági végrehajtásban természetesen vannak eltérő esetek is. Általában az a jellemző, hogy nemcsak a bankoknak tartoznak, hanem adott esetben rengeteg más tartozásuk is van, ezek az ügyek nem esnek a moratórium alá, úgyhogy ezeket már elvégezték a végrehajtók. És ami kifejezetten csak lakáshiteles, és a moratórium hatálya alá tartozik, és elhúzódik október 1 után, az minimális szám, nem tudom, és nem akarok becslésekbe bocsátkozni, de lehet, hogy a százat sem éri el."

Esetükben a végrehajtási eljárás azonban már viszonylag gyorsan lefuttatható, így valószínűleg azokat, akiknek költözniük kell, a 2011. december 1-től életbe lépő kilakoltatási moratórium már nem érinti.

"Ezek az ingatlanok a piaci ár 60-70 százalékán kelnek el, találnak gazdát, és általában nem azok között találják meg a gazdájukat, akik benne szeretnének lakni, hanem inkább az ingatlannepperek, akik erre szakosodtak, hogy az ilyen ingatlanokat felvásárolják, az ő kezükbe jut" - mondja Molnár Kristóf.

Az ingatlanszakértő úgy véli, a végrehajtási törvényen kellene változtatni, mert a szabályozás módosításával a visszaéléseket jobban ki lehetne szűrni.

Molnár Kristóf ügyvivő, Openhouse Ingatlaniroda, Győr: "A piaci ár alatt 5-10 százalékkal ezek az ingatlanok általában két hónapon belül eladhatók lennének, tehát gondolok itt arra, hogy komolyabb közvetítői hálózatokat be lehetne vonni az értékesítésbe, akár a végrehajtóknak is, illetve gondolok arra, hogy az online végrehajtásokat most már sokkal szélesebb körben be lehetne vezetni."

A Nemzeti Eszközkezelő Társaság működésének részletei még nem ismertek, de mivel csak a legrászorultabbak ingatlanjait vásárolja majd meg, biztos, hogy a 30 milliónál értékesebb ingatlan nem lesz érintett a programban. Az akciótervben szerepel még a nagyobb ingatlan kisebbre cserélésének a támogatása, állami kedvezménnyel. Ennek a programnak sem ismertek még a részletei, így az sem, hogy a 30 milliónál drágább ingatlanok tulajdonosai is igényelhetik-e a kamattámogatást kisebb ingatlanba költözéshez.

Címkék: Openhouse

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 14. 14:53, szerda | Helyi

Nagyszabású ingyenes rendezvénnyel ünnepel ősszel az ETO Park

Óriási bulival és színes programokkal várja a lakosságot az ETO Park Szolgáltató & Élményközpont 2024. szeptember 20-án! Az esemény apropóját az adja, hogy újra élettel telik meg az épület. Közel két év kemény munka után szeptember

2024. Augusztus 14. 09:14, szerda | Helyi

Liszt-liszt, csak a csomagolás más?

Annyi féle liszt van a boltok polcain, hogy rendkívül nehéz eligazodni közöttük és kiválasztani a célnak megfelelőt.

2024. Augusztus 14. 08:13, szerda | Helyi

Táborozók a győri kórház Skill laborjában

Újraélesztést gyakoroltak és még egy rutinműtétet is kipróbálhattak a gyerekek a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház „Ecc-Petz” táborában.

2024. Augusztus 14. 07:14, szerda | Helyi

Az egyetem átvette a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola fenntartását

A Széchenyi István Egyetem fenntartásában működik tovább augusztus 1-jétől a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium.