Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód
Forrás: MTI

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

A Fonogram - Magyar Zenei Díjakat huszonegyedik alkalommal osztották ki, idén az interneten közvetített rendezvényen.

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) által szervezett eseményen tizenkét + egy hazai, valamint hat külföldi kategóriában adták át a huszonöt tagú szakmai zsűri által odaítélt Fonogram-díjakat.

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele a Zaporozsec - L'amour toujours/Rákkendroll (ko records) lett, az év külföldi klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele díjat a Rolling Stones - Hackney Diamonds (Universal Music) című lemeze nyerte el.

Az év hazai modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele Paulinától az Anya/Jajdogálnifogsz/Menni kell/Mosoly/Odaadom (Gold Record) lett, az év külföldi modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele díjat Miley Cyrus - Endless Summer Vacation (Sony Music) című munkája kapta.

Az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele díjban a Carson Coma - IV (szerzői kiadás) című lemeze, az év külföldi alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele díjban a Queens of The Stone Age - In Times New Roman... (Matador Records) című albuma részesült.

Az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele díjat Saya Noé - Jupiter (szerzői kiadás), az év külföldi elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele díjat Peggy Gou - (It Goes Like) Nanana/I Believe in Love Again (feat. Lenny Kravitz) (XL Recordings) kapta.

Az év hazai rap vagy hiphop albuma vagy hangfelvétele kategóriában Pogány Indulótól a Megáll az idő (Asan Budapest) nyert, az év külföldi rap vagy hiphop albuma vagy hangfelvétele Jack Harlow - Come Home the Kids Miss You/Jackman./Lovin On Me (Escape Plan Recordings/Warner Music) lett.

Az év hazai hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele díjat a Thy Catafalque - Alföld (Season of Mist) című lemeze, az év külföldi hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele díjat a Metallica - 72 Seasons (Universal Music) című anyaga kapta.

Az év hazai hagyományos slágerzenei albuma vagy hangfelvétele díjban Raul és Nótár Mary - Van pénzem, de! (szerzői kiadás) című dala, az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele díjban a 4S Street - A szívem ég (szerzői kiadás) című lemeze részesült.

Az év hazai gyermek albuma vagy hangfelvétele díjat Paár Julcsi - Rókatánc (Fonó) című lemeze, az év hazai jazz albuma vagy hangfelvétele díjat a Nagy Emma Quintet - Return (Morotva Records) című lemeze nyerte el.

Az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele díjat a Góbé - Góbé 15 Live Müpa/Miért kell?/Rebeka (Launching Gagarin Records and Management/szerzői kiadás) kapta, az év felfedezettje Ótvar Pestis lett.

Az év hangfelvétele Fonogram-díját a közönség szavazása alapján Rúzsa Magdi - Elmegyek (Plagiguel) című dala kapta.

A nyertesek a Mahasz művészeti pályázatán győztes Sipos Balázs üvegművész pengetőt ábrázoló plasztikáját kapták meg.

Az életműdíjak nyertesét május első hetében jelenti be a Mahasz.

A Fonogram-díjat - Arany Zsiráf díj néven - a magyarországi hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereinek és teljesítményeinek elismerésére alapította a Mahasz közgyűlése 1992 szeptemberében. A kitüntetés neve 2004-től kezdve Fonogram - Magyar Zenei Díj. A díjjal egyebek mellett elismerik a hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereit létrehozó művészek és kiadók tevékenységét.

Címkék: fonogram, zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 14. 07:25, péntek | Életmód

Szabad szemmel is látható lesz vasárnap a Hold és a Spica csillag együttállása

Vasárnap este a Hold szoros együttállásba kerül a kékes színű Spica csillaggal, a jelenséget pedig szabad szemmel is meg lehet majd figyelni a koraesti égen - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-vel.

2024. Június 13. 06:00, csütörtök | Életmód

Magyarországon akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.

2024. Június 12. 12:37, szerda | Életmód

Múzeumok éjszakája - 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján.

2024. Június 08. 09:09, szombat | Életmód

Veszprém legrégebbi épületének maradványait találhatták meg helyi régészek

A középkori Veszprém legrégebbi, 10-11. századi épületének maradványait találhatták meg a helyi Laczkó Dezső Múzeum régészei, akik eredményeiket pénteken ismertették a veszprémvölgyi ásatás helyszínén.