Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2010. Április 04. 11:50, vasárnap | Sport
Forrás: NSO

Forma 1 - Maláj Nagydíj 2010 - kettős Red Bull-győzelem Sepangban

Forma 1 - Maláj Nagydíj 2010 - kettős Red Bull-győzelem Sepangban

A Forma-1-es világbajnokság 3. versenyét, a Maláj Nagydíjat rendezték meg ezen a hétvégén. A mezőny 56 kört tett meg a versenyen, és a pilótáknak a nagy meleg, és magas páratartalom mellett arra is számítaniuk kellett, hogy bármikor les

A Ferrarit és a McLarent a szombati időmérő edzésen becsapta időjósrendszere, így e két csapat versenyzői az újoncok társaságában, a hátsó sorokban készülhettek a Malajziai Nagydíj rajtjára. A Red Bull jó esélyt kapott idei első győzelmére, de ha a versenyen is esik, a feje tetejére állhat a sorrend.

Mark Webber rajtolhatott a pole pozícióból, csapattársa, Sebastian Vettel a harmadik rajtkockát szerezte meg, a két Red Bull közé pedig a mercedeses Nico Rosberg ékelődött be.

Az eddigi futamokon is nagyszerűen teljesítő Vettel nem ismert kegyelmet a rajtnál: gyönyörűen startolva megelőzte mind Rosberget, mind saját csapattársát. Webber a második kanyarban megpróbálta visszavenni az első helyet, de kísérlete kudarcba fulladt.

A két Ferrari és a két McLaren gyakorlatilag „kéz a kézben" kezdett el átvágni a mezőnyön, és a harmadik körre már hat-hét versenyzőt mindannyian maguk mögé utasítottak. Közülük is Lewis Hamilton volt a legagresszívabb, aki az ötödik körben már a tizedik helyen állomásozott, míg a többiek beragadtak a két Toro Rosso mögé.

Az angol ekkor nagy csatába bonyolódott a Renault pilótájával, Vitalij Petrovval, és úgy tűnt, szabálytalanul akadályozta az oroszt - de némi meglepetésre nem büntették meg a McLaren versenyzőjét. A kerékcserék sorát a címvédő világbajnok, Jenson Button kezdte meg, aki a tizedik körben jött ki először a boxutcába. Másodpercekkel később Michael Schumacher Mercedese megadta magát, a hétszeres világbajnok számára véget ért a futam.

Ezt követően kicsit kevesebb izgalmat jegyezhettünk fel, a két Red Bull közben fokozatosan meglépett a mezőnytől, még a harmadik helyen álló Rosberg sem tudta velük tartani a lépést. Az élen álló hármasból a Mercedes pilótája jött ki elsőként kerékcserére, majd őt követte Vettel (mindketten a 23. körben), a Red Bull versenyzője csapattársa mögé, a második helyre jött vissza. Webber egy körrel tovább maradt kint, és meg volt az esélye rá, hogy megelőzze Vettelt, azonban kerékcseréje sokkal tovább tartott, mint Vettelé.

Hamilton időközben a második helyen körözött, de ellentétben vetélytársaival ő még nem volt kinn kerékcserén - pedig már az 56 körös futam felénél jártunk. Végül a 31. körben szánta rá magát a boxutca meglátogatására, és centikkel bár, de visszajött a hetedik helyre csapattársa, Button elé. Hat körrel később Fernando Alonso is kiment friss gumikért, így a hatodik és a kilencedik helyek között összejött a két Ferrari és a két McLaren: Hamilton, Button, Massa, Alonso sorrendben.

Hamilton nem tudta megelőzni Sutilt, Massa azonban elment Button mellett a 44. körben. A brazil sikerén felbuzdulva csapattársa, Alonso is üldözőbe vette a címvédőt, de néhány körrel későbbre időzített támadását a brit sikerrel hárította. 

A ferraris ennek ellenére nem adta fel, így a két világbajnok csatározása elegendő izgalommal szolgált a hajrában. Alonso végül nem járt sikerrel, sőt, annyira szétgyilkolta a Ferrarit, hogy az utolsó előtti körben nem bírta tovább az autója, így a spanyol kiesett a versenyből. De legalább volt izgalom az utolsó körökben is, ugyanis a közvetlen élmezőnyben továbbra sem változott semmi...

Az élen autózó Vettel sikerét senki sem veszélyeztette, a Red Bull vezetői nyilván nem engedték Webbernek, hogy kockáztassa a kettős győzelmet - kérdés, hogy az ausztrál egyáltalán képes lett-e volna rá. Az eddigi versenyeken is nagyszerűen teljesítő Vettelt ezúttal a technika sem hagyta cserben, így a 22 éves német megszerezte idei első futamgyőzelmét.


A pontszerzők további sorrendje:
4. Kubica
5. Sutil
6. Hamilton
7. Massa
8. Button
9. Alguersuari
10. Hülkenberg

Két hét múlva következik a Kínai Nagydíj!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 07:56, hétfő | Sport

Spanyolország negyedszer Európa-bajnok

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

2024. Július 13. 10:16, szombat | Sport

Volt adok-kapok, de győzni tudtunk!

Élménybeszámoló Jobbágy Ákostól a Prešov Rally után, ahol a dobogó legtetején végeztek.

2024. Július 12. 07:55, péntek | Sport

Csúnyán megalázta a román másodosztályú csapat a paksiakat

A kupagyőztes Paksi FC 4-0-ra kikapott hazai pályán a román Corvinul Hunedoara csapatától csütörtökön a labdarúgó Európa-liga selejtező első fordulójának első mérkőzésén.