Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2019. December 06. 06:45, péntek | Belföld

Formálissá válik a Nemzeti Kultúrális Alap

Formálissá válik a Nemzeti Kultúrális Alap

Az Index birtokába került az új kulturális törvényjavaslat.

Az artportal.hu úgy értesült, készül a kormányzat kulturális törvényjavaslata, amelynek egyik eleme szerint 2020. január 1-től megszüntetnék a Nemzeti Kulturális Alapot. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében úgy reagált, hogy az NKA nem szűnik meg, hanem megújul.

Az Index szerint az valóban igaz, hogy jogi értelemben nem szűnne meg a nagyjából kilencmilliárd forintos éves állami kultúratámogatást szétosztó intézmény, minden más értelemben azonban mégis.

Létrejön egy úgynevezett Nemzeti Kulturális Tanács, amelynek az lesz a feladata, hogy stratégiai és szakmapolitikai előkészítő döntéseket hozzon. Az elnöke a miniszter lesz, tagjai pedig a „kultúrstratégiai intézmények” vezetői. Megszűnik az állandó és az ideiglenes szakmai kollégiumi rendszer, helyette a miniszter rendelkezik döntési jogkörrel a Tanács adott kulturális szakágazatért felelős tagja javaslatára, az alelnököt pedig a miniszter kéri fel a Tanács tagjai közül. A formálisan megmaradó NKA alelnökének személye megegyezik majd a Kulturális Tanács alelnökéével.

A Magyar Művészeti Akadémia kikerül az NKA-val kapcsolatos döntéshozatali folyamatból, noha épp csak pár éve vívtak ki maguknak jelentős szerepet a testületben: a kollégiumi tagok egyharmadát az MMA delegálta.

A tervezet alapján igaz volt az az értesülés is, hogy a törvényből kikerül a nem minősített – független, szabadtéri és nemzetiségi – színházak működési támogatásáról szóló passzus is. Azaz ezek a társulatok az éves működésre nem, csak egyes produkciókra pályázhatnának.

A tervezet rendelkezne egy úgynevezett Magyar Nemzeti Kultúrközpont létrehozásáról is, amely egy olyan “kulturális konszern” lenne, amely a stratégiaalkotásban vesz részt és “irányt mutat”. A Kultúrközpont “biztosítaná a szakmai standardet”, de ami még fontosabb, közvetlenül hozzájárulna a nemzeti identitás erősödéséhez.

Forrás: szinhaz.org; index.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.