Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2010. November 10. 07:25, szerda | Belföld
Forrás: MediaJam Kft.

Fotokatalitikus légtisztító technológiát vetnek be a devecseri iskolások és óvodások védelmére

Fotokatalitikus légtisztító technológiát vetnek be a devecseri iskolások és óvodások védelmére

Kedden a devecseri Gárdonyi Géza Általános Iskolában üzembe helyezték azokat a légtisztító berendezéseket, amelyek nagy hatékonysággal képesek kiszűrni a kültérből beáramló levegőben lévő, szennyező mikroszemcséket. Mint ismeretes

A Daikin McQuay Magyarország Kft. hat darab MC707-es fotokatalikus légtisztítót adományoz az intézménynek.


Az alkalmazott technológia lényege, egyrészt az, hogy az MC707 nagyfeszültségűvé teszi a rajta áthaladó részecskéket. Az így pozitív töltésűvé váló anyagokat egy elektrosztatikus porszűrő köti magához az elektromágnesesség elve alapján. Másrészt alkalmas arra is, hogy magába szívja és lebontsa a mikroszemcséket, polleneket, vírusokat, baktériumokat. A működés három fázisban történik: az előszűrő eltávolítja a nagy méretű porszemcséket, a bio-antitest szűrő leköti a levegőben szálló vírusokat, a plazma ionizáló által pedig a por és a pollen pozitív töltésű részecskéi az elektrosztatikus szűrőhöz kerülnek továbbításra.


Mivel ez a készülék nem igényel csövezést vagy más, kiegészítő munkálatokat a légtisztítók elhelyezése és áthelyezése egyszerű, ezért az iskolában, illetve az óvodai részben több tanterem levegőjének szűrése is megoldhatóvá válik. A karbantartás csupán a szűrőegységek időnkénti tisztítását feltételezi.

A devecseri iskola udvarán felállított mérőkészülékkel a szakemberek folyamatosan ellenőrzik a levegő minőségét. A porszennyezettség október 17-óta a határérték alatt van. Mivel az egész iskolát igen alaposan kitakarították, a belső terekben ez az érték még alacsonyabb. A légtisztító készülékeket éppen ezért elsősorban az intézmény épületeinek fogadótereiben üzemeltetik annak érdekében, hogy az ajtónyitások során, illetve a cipőkön, ruházatokon bekerülő szennyeződést minél előbb kiszűrhessék.
A légtisztítók működése pillanatnyilag 180 óvodás és 190 felső tagozatos számára biztosít tisztább és egészségesebb levegőt.

Daikin for Life

A Daikin McQuay Magyarország Kft. évek óta szervez adományozást hátrányos helyzetűek megsegítésére az év vége közeledtével. Ezidáig üzleti partnereire bízta a választást, akik szavazással dönthettek arról, hogy a három kijelölt alapítvány közül, ki kapja az aktuális évi támogatást.


Az októberben történt vörösiszap-katasztrófa miatt azonban a donációs stratégia idén módosul. A vállalat úgy döntött, ott segít, ahol a leggyorsabb és leghatékonyabb támogatásra van szükség!

A Daikin reméli, hogy az MC707 fotokatalitikus légtisztítók alkalmazásával jelentős segítséget nyújthat ahhoz, hogy a devecseri iskolások és óvodások megfelelő tisztaságú levegőben tölthessék napjaikat az intézményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma