Városlista
2024. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2011. Szeptember 07. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: InfoGyőr

Főzősuli nem csak csajoknak

Főzősuli nem csak csajoknak

Az igényes gasztronómia világát éljük. Egyre inkább megfigyelhető trend manapság világszerte, hogy színvonalas TV műsorok, különféle kiadványok mutatják be a XXI. század emberének, mit és hogyan egyen.

Előtérbe került az egészséges ételek fogyasztása, az emberek pedig egyre nyitottabbak az újdonságokra. Manapság egy igényes háztartás nem elégszik meg a vasárnapi húsleves, rántott hús krumplival kombináció nyújtotta „élménnyel”, napjaink háziasszonyai a nemzetközi konyha ízeit is becsempészik a mindennapokba. Ám nem mindegy hogyan. Ehhez ad professzionális segítséget egy közelmúltban indított Győr- Moson- Sopron megyei kezdeményezés, a BallaBLONDIE Partyszerviz és Háziasszonyképző főzősulija. A kurzusokról Balla-Kiss Erzsébettel a konyha, blondie „BOSSorkányával” beszélgettünk.

- Hogy jött az ötlet, mi inspirált egy ilyen vállalkozás elindításában?

- A főzősuli alapötlete akkor jutott eszembe, mikor is több ismerősöm keresett meg azzal, hogy adjak nekik szakmai tanácsokat egy-egy sütemény vagy étel elkészítésében. Arra gondoltam, hogy mivel manapság többen is vannak, akik bizonytalanul állnak a kredenc felett és lapozgatják a szakácskönyveket, jó ötlet lehet ezeket a tanácsokat szervezett formában, bárki számára elérhetővé tenni. Ezt követően közvéleménykutattam a környezetemben, valamint körülnéztem a világhálón, hogy vajon nálunk Magyarországon is működhet e ez az elképzelés olyan sikerekkel, mint külföldön. Nagy meglepetésemre, azt vettem észre, hogy igen is sok helyen elterjedtek itthon is a főzőiskolák, úgy vidéken mint Budapesten. Ám a másik meglepetés az a felfedezés volt, hogy ebben a megyében még nincs erre lehetősége a társaságban, szórakozva főzni megtanulni vágyók számára. Így aztán megkerestem néhány kollégámat, hogy támogatnak e szakami hozzáértésükkel az ötlet megvalósításában, s szerencsémre mindegyikük hihetetlen lelkesedéssel, állt a kihívás elé, és természetesen nagyon jó, kreatív ötletnek, egy újabb önmegvalósítási formának tartották.

- Ha már említetted: Minarik Ede is azt mondta, kell egy csapat…

- Magamat is beleértve, jelenleg négy főből áll a csapatunk. Mindannyian szakterületük kiváló mesterei. Livadár Eduárd a saláták, hidegtálak szakértője, évek óta dolgozik hidegkonyhai séfként Ausztriában, Polgár Ádám kitüntetett pékmester, aki a kenyerek, különböző péktermékek sütésének rejtelmeibe vezeti be kurzusaink résztvevőit. Veszely Attila mester cukrász a „bűnbeesőket” ismerteti meg magával a csokoládéval, a belőle készíthető díszekkel, finomságokkal és a házilag készíthető bon-bon rejtelmeivel. Én szintén cukrász volnék, de állítólag otthonosan mozgok a konyha más részeiben is. A sütemény készítés alapjaitól a fagylaltkészítésen át, izgalmas édességek fortélyait mutatom be az érdeklődőknek.

- A mai világban külön TV csatorna és számtalan kiadvány segíti a főzni szeretőket abban, hogy minél otthonosabban mozogjanak a gasztronómia világában. Véleményed szerint van létjogosultsága ezek mellett egy főzőiskolának?

- Mindenképpen. Itt ugyanis a gyakorlatban próbálhatják ki egy-egy étel elkészítését, profi segítséggel. A TV-ben vágott műsorokat láthatnak, amiből természetszerűleg kimaradnak az esetleges bakik, hibák sőt mi több, legtöbb esetben még a konyhai fortélyok is. Nálunk épp az a lényeg, hogy ha valaki hibázik egy fogás elkészítésénél, megtanítjuk hogy javíthatja ki azt, megmutatjuk, hogy a maradékokból mit lehet készíteni, hogy ne vésszen kárba. Ezen kívül egy TV műsort nem lehet követni, esetleg ha az ember felveszi, de akkor sem mutatják meg, hogy „hogy fogja másképp”. Mindezek mellett nagyon fontos, hogy mi többnyire olyan alapanyagokból főzünk, amit a sarki kisboltban is megvásárolhat a kedves „főzőiskolás” (chipsadót kikerülendő) és megfelel a korszerű táplálkozási elvárásoknak, tehát az egészséges táplálkozásnak. Bár én még mindig azt mondom, hogy még egy otthon elkészített pacal is egészségesebb – amiben benne van szívünk- lelkünk –, mint egy óriásmenü kólával. Ha azonban mégis valamilyen extra alapanyagot, vagy eszközt használnák, annak beszerzésében is segítséget tudunk nyújtani, sőt ha kell rajtunk keresztül beszerezhető lesz.

- Mi a célod ezzel a főzőiskolával?

- Leginkább az, hogy újra „bevigyük” az otthoni főzés élményét a családi közösségekbe, ezzel is előtérbe helyezve a családi összetartozás érzését, valamint, hogy újra összehozzuk az embereket, hisz ebben a rohanó világban már csak az „internettel kommunikálunk”. Ennek érdekében úgynevezett „közösségkovácsoló” programokat is szervezünk majd, többekközt tervezünk például egy közös Blondie sítábort felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt egy kis gasztronómiai élménnyel fűszerezve, ezen kívül borkóstolókat – kirándulással, üzemlátogatással egybekötve – , és még sok más izgalmas közösségi programot. A főzősuli másik fontos küldetése, a rászorulókon való segítés, így December elején egy ingyenes főzőkurzus keretein belül Karácsonyi jótékonysági főzést szervezünk, amely kurzuson egy négyfogásos menüt fognak a résztvevők elkészíteni, melyet szociális intézmények számára ajánlunk majd. Ezúton is várjuk azon intézmények jelentkezését, akik úgy érzik, hogy egy kedves előzetes „Karácsonyi vacsora” segítséget jelent számukra.

- Milyen tanfolyamokra iratkozhatnak be a jelentkezők?

- Az előzőekben említett ingyenes főzőkurzust szervezünk, ahol minimum 8 ember próbálhatja ki ingyen a főzőiskola által nyújtott lehetőségeket. Ezen kívül vannak fizetős tanfolyamaink is. Kiemelem közülük, az „Íz-Land” névre keresztelt képzésünket. Ez egy 12 alkalmas tanfolyam, amelynek keretében hetente kétszer találkozunk. Az első négy foglalkozást a kezdő konyhatündérek számára kínáljuk, illetve azoknak, akik biztosabban szeretnék forgatni a fakanalat. A fennmaradó 8 alkalom pedig bárkinek érdekes lehet, hiszen ritkán látható konyhai fortélyokat mutatunk be ezeken. Az alkalmakra külön-külön is be lehet fizetni, de természetesen aki több alkalomra fizet be egyszerre, azt induló akciónk keretin belül megjutalmazzuk.

- Megfigyeltem, hogy sohasem használod a „háziasszonyoknak” kifejezést, sőt kifejezetten kerülöd…

- Valóban így van, hiszen a képzéseink nem csak hölgyeknek szólnak, hanem a vállakozó szellemű, Kedvesüket meglepni vágyó férfiak számára is. Sőt…
Igaz a cég nevében az szerepel, hogy Háziasszonyképző, de ezt inkább a poén kedvéért tettem bele, hogy felfigyeljenek az emberek „mi ez?”, valamint azért, mert a későbbiekben nem csak mint főzőiskola szertném, hogy működjön a képző, hanem kertészeti, barkácsolási, lakberendezési és egyéb házi praktikák oktatásával szeretném bővíteni a repertoárt. Úgy gondolom, ha az én Blondiem bekerül a köztudatba, sokaknak fog felejtehetetlen élményeket nyújtani – akár a résztvevőknek, akár azoknak, akik aztán a résztvevők kezemunkáját élvezhetik az OTTHONI gasztronómiában.


 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 16. 09:09, péntek | Helyi

A házigazdák győztek az Elektromos Kupán

Múlt héten szombaton rendezték meg az Elektromos Kupát, a győri Iparcsatornán. Az Iparcsatorna a versenyzés szempontjából nagyon megosztó, mert egy rendkívül nehéz víz, ami mindig más arcát mutatja.

2024. Augusztus 16. 08:08, péntek | Helyi

Idén is zsebbenyúlós az iskolakezdés – Gazdasági Magazin 9.rész

Már szinte minden papírboltban elkezdődött a nagyroham az iskolakezdés előtt.

2024. Augusztus 16. 07:10, péntek | Helyi

III. fokú riasztás és vízosztás a pályaudvarokon – Győrben is

Harmadfokú hőségriasztást hirdettek ki, ezért augusztus 14-től augusztus 18-ig a MÁV, a VOLÁN és a GYSEV is az utasai számára díjmentesen vizet biztosít.

2024. Augusztus 15. 09:12, csütörtök | Helyi

Apa és fia is bajnok Jiu-Jitsuban

A brit és a magyar bajnoki címet is magáénak tudhatja apa és fia. Dr. Varga István és Varga András Győrből hódította meg Európát, és gyűjtött be számos hazai és nemzetközi elismerést Jiu-Jitsuban.