Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 18. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti

Francia választások - Exit poll: a szocialisták abszolút többséget szereztek

Francia választások - Exit poll: a szocialisták abszolút többséget szereztek

Abszolút többséget szerzett Franciaországban a Francois Hollande elnököt adó Szocialista Párt (PS) a nemzetgyűlési választások második fordulójában - ismertette az Ipsos és a CSA közvélemény-kutató intézet becslésén alapuló exit poll eredményt vasárnap este az RTBF belga és a France 2 közszolgálati televízió.

Az 577 képviselői helyből a szocialisták minimum 312, maximum 326-ot szereztek, az abszolút többséghez 289 mandátum szükséges. A Zöldek 18-24 képviselői helyre számíthatnak, ami azt jelenti, hogy önálló (legalább 15 fős) frakciót tudnak majd alakítani. A radikális baloldalnak azonban erre a becslések szerint elért 9-11 mandátummal nem lesz lehetősége.
A szocialisták ekkora mértékű győzelmére az 1981-es választások óta nem volt példa Franciaországban. Mindez azt jelenti, hogy a PS-nek sem az új kormányban már eddig szerepet vállaló Zöldekre, sem a radikális Baloldali Frontra nem kell majd támaszkodnia a törvények megszavazásakor.
Ez a helyzet megkönnyítheti Hollande számára azoknak a népszerűtlen intézkedéseknek az elindítását, amelyek az eurózóna válsága miatt egyre inkább elkerülhetetlenek Franciaországban, s amelyeket a radikális baloldal, amely számos kérdésben a szocialistáktól eltérő álláspontot képvisel, nem biztos, hogy megszavazna a parlamentben. Az elnök konkrét lépésekről még nem ejtett szót, de ígéretet tett arra, hogy 2013-ig három százalék alá szorítja a GDP-arányos államháztartási hiányt, 2017-re pedig egyensúlyba hozza a költségvetést. Programja végrehajtásához azonban elengedhetetlen volt többséget szereznie a parlamentben.
A politikai viták és a kompromisszumok színhelye ezentúl feltehetően a felsőház lesz, ahol a parlamenti baloldal már tavaly ősz óta többségben van, de ott a szocialistáknak nincs abszolút többségük. A PS 130 szenátorral rendelkezik, a többséghez pedig 175 szavazatra van szükség.
A Nicolas Sarkozy előző elnök visszavonulása után vezető nélkül maradt jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) az új összetételű nemzetgyűlésben 212-234 fős ellenzéki frakciója lesz, a centrista Modem két mandátumot szerzett.
Több mint 25 év után a szélsőjobboldali Nemzeti Frontnak (FN) is lesz legalább egy, maximum 4 képviselője a nemzetgyűlésben. A pártalapító Jean-Marie Le Pen 22 éves jogászhallgató unokája, Marion Maréchal-Le Pent már biztos, hogy megválasztották a déli vaucluse-i választókörzetben, ahol 6 órakor zárták az urnákat. A pártelnök Marine Le Pen az első eredmény szerint viszont nem került be az északi Hénin-Beaumont nevű választókerületéből a nemzetgyűlésbe; az FN azonban a szavazatok újraszámlálását kérte, miután alig 130 szavazat a különbség Le Pen és a szocialista jelölt között.
A 2007-es elnökválasztás baloldali vesztese, Ségolene Royal, az államfő négy gyermekének anyja is kikapott La Rochelle-ben, ő már elismerte a vereségét, ahogy Francois Bayrou, a Modem elnöke is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése