Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2016. Február 24. 08:45, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Frankofón Filmnapok és Fesztivál - A francia kultúra legjava mutatkozik be a rendezvényen

Frankofón Filmnapok és Fesztivál - A francia kultúra legjava mutatkozik be a rendezvényen

A francia kultúra legjava mutatkozik be az idén is a Frankofón Filmnapokon és Fesztiválon: filmek, premier előtti vetítések, kiállítások, koncertek, előadások és sok egyéb program is várja a közönséget.

Hervé Ferrage, a budapesti Francia Intézet igazgatója az április 2-ig tartó rendezvényről elmondta: pénteken este az Urániában a Valley of Love című film vetítésével kezdődik az eseménysorozat. A nyitófilmben a francia mozi két világszerte ismert alakja, Isabelle Huppert és Gérard Depardieu játszik.

Az idén új budapesti helyszínként a Cirko-Gejzír moziban is tartanak vetítéseket és több vidéki nagyváros is csatlakozott a programhoz.
Hervé Ferrage arról is beszélt, hogy feladatuk a francia nyelvű országokat bemutatni a magyar közönségnek. A filmvetítések mellett számos egyéb kulturális program várja Budapesten és a vidéki városokban az érdeklődőket, a program az oktatási intézményekre is kiterjed - tette hozzá.



Kiemelte: céljuk, hogy a legszélesebb spektrumát mutassák be a francia nyelvű művészeteknek, művészeknek.

A filmnapok programjában nemcsak francia, hanem többek között belga, svájci, görög, kanadai, román és tunéziai alkotások is szerepelnek.
Hervé Ferrage elmondta: az eseményen elsősorban 2014-15-ös filmeket mutatnak be, mintegy 30 alkotást, amelynek egy részét először láthatja a magyar közönség. Az országban összesen 52 filmvetítést tartanak a következő hetekben.
Mint mondta, Isabelle Huppert-nek és Vincent Lindonnak külön vetítéssorozatot szentelnek.
A filmvetítések mellett koncertek, például a Müpában barokk est, az A38 Hajón pedig könnyűzenei programok várják a közönséget.
A eseménysorozaton svájci, belga, libanoni és sok egyéb országból érkező rendezők, zenészek, írók, más művészek is részt vesznek.
A fesztiválon aktuális problémákról is szó lesz: Catherine Wihtol de Wenden politológus és szociológus részvételével tartanak kerekasztal-beszélgetést Mit jelent ma az identitás? címmel március 31-én, a prágai és bécsi Francia intézettel közösen szervezett A mobilitás formái, határok és identitások Közép-Európában című programsorozat keretében.

Győrben a vetítéseknek helyszíne a Rómer Ház (Győr, Teleki u. 21.).

A Frankofón Filmnapok győri programjai:

Március 3. (csütörtök) 18.00: Geronimo
Március 17. (csütörtök) 18.00: Évszakok
Március 26. (szombat) 17.00: A kincs
Március 26. (szombat) 19.00: Szívecskéim
Március 27. (vasárnap) 19.30: Mustang

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.

2024. Május 17. 08:13, péntek | Helyi

Egész napos programok kicsiknek és nagyoknak – szombaton lesz a VIII. Gulyahajtás

Május 18-án, szombaton immár nyolcadik alkalommal szervezik meg Dunaszegen a gulyahajtást. A rendezvény idén is élményekkel teli családi kikapcsolódással kecsegtet.

2024. Május 17. 07:12, péntek | Helyi

Melléképület égett Écsen

Kerti hulladék égetéséből terjedt tovább a tűz egy melléképületre Écsen.

2024. Május 16. 09:15, csütörtök | Helyi

Változik az időpont foglalás rendszere

Július 1-től az Egészségablak applikációban és a 1812-es telefonszámon is lehet majd időpontot foglalni.