Városlista
2022. május 17, kedd - Paszkál

Hírek

2020. November 23. 18:02, hétfő | PR
Forrás: (x)

French press – kávé a javából

French press – kávé a javából

Ha szeretsz kávézni, biztosan nyitott vagy az új ízekre, a különleges megoldásokra. Ezek közül kiemelkedik a french press, amely a feje tetejére állít mindent, amit eddig tudtál a kávéfőzésről.

Mi kell egy ízletes kávé megalkotásához? Nem kérdés, hogy az első lépés a minőségi kávé vásárlás, enélkül ugyanis lehetetlen tökéletes végeredményt alkotni. Ezt követi az elkészítés módjának kiválasztása. Ebben megéri kísérletezni – van izgalmasabb mód a kotyogósnál.

Egy különleges módszer

Mi most a különleges french press kávé elkészítésében mélyedünk el. Az elnevezésben a french a francia gyökerekre, a press pedig a kávészemek lenyomására utal, de ezeket megéri részletesebben megvizsgálni. A technika véletlenül lett felfedezve, mint annyi fantasztikus megoldás az életünkben. A francia főhősünk a kávészemeket egy szűrőn keresztül szerette volna leönteni forró vízzel, ám megcserélte a sorrendet, így a kávé ott úszkált a vízben. Nem akarta elpazarolni az illatából ítélve finom végeredményt, ezért a szemeket a szűrővel a csésze aljára nyomta. Ezzel pedig felfedezte a kávéfőzés egy új, alternatív módját. A módszer régebbi, a szabadalmaztatásra viszont hivatalosan 1929-ben került sor a milánói Attilio Calimani által. Hatalmas előnye, hogy kávéfőző nélkül is ízletes végeredményt lehet megalkotni, mindössze kávé és forró víz segítségével.

Készen állsz a kísérletezésre?

A french press kifejezés nem csak az ezzel a technológiával készített kávéra használható, így hívják az eszközt is, ami lenyomja a szemeket a csésze aljára. Az elkészítés pofonegyszerű: a frissen pörkölt kávét le kell őrölni, ennek finomsága tetszőleges. Ha ez megvan, vizet forralunk, a kávét eközben az előmelegített french press pohárba tesszük. Először csak annyi vizet adunk hozzá, ami ellepi, ebben elkeverjük, majd kicsivel később felöntjük. Minél több folyadékot adunk hozzá, annál kevésbé lesz erős a végeredmény. Ha ez kész, várunk néhány percet, majd a szűrőt, fedelet a pohár fölé helyezzük, a kávét leszorítjuk vele a csésze, avagy az edény aljára. Ezt követően lehet is szervírozni, a végeredményt ugyanolyan szűrt kávé, mint a hagyományos elkészítési móddal. Az íze azonban különlegesebb, nyersebb lesz.

A fotó forrása:
multiart / Shutterstock.com

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 13. 08:49, péntek | PR

Kicsik és nagyok figyelem, kezdődhet az alkotás!

Mi az a játék, ami látszólag soha nem megy ki a divatból? Ami újra és újra megújul? Ami kicsiket és nagyokat egyaránt képes az asztalhoz vagy a szőnyegre ültetni?

2022. Május 12. 15:04, csütörtök | PR

Hogyan használjuk megfelelően a légkondit a kocsiban?

Amikor nyáron egymást követik a forró napok, úgy kap egyre nagyobb figyelmet autónkban a légkondicionáló.

2022. Május 10. 17:54, kedd | PR

Az ügyvédi hivatás és annak buktatói ügyfélszemmel

Napjainkban hatalmas számban (több, mint 12 ezren) praktizálnak ügyvédként hazánkban, és akkor még nem is beszéltünk az ügyvédjelöltekről.

2022. Május 03. 12:38, kedd | PR

Kórházat újít a Jánosik Kft.

Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) felújítását végezheti Miskolcon, csaknem 2 milliárd forintnyi értékben a Jánosik és Társai Kft.