Városlista
2024. június 18, kedd - Levente

Hírek

2013. Február 20. 16:09, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Frissen restaurált 19. századi festmények kiállítása Kolozsváron

Frissen restaurált 19. századi festmények kiállítása Kolozsváron

Magyar és román 19. századi festők közelmúltban restaurált képeiből nyílt szerdán kiállítás a kolozsvári Művészeti Múzeumban.

Magyar és román 19. századi festők közelmúltban restaurált képeiből nyílt szerdán kiállítás a kolozsvári Művészeti Múzeumban.

A kiállításon a nyolc nagy értékű festmény mellett a restaurálás folyamatát, a restaurátorok által elvégzett munkát is bemutatják írásban és fényképeken.
A helyreállított alkotások között van Mednyánszky László Reggeli hangulat, Iványi Grünwald Béla Malom a fák között, Barabás Miklós Kemény Zsigmond portréja, Maticska Jenő Téli táj, Szopos Sándor Önarckép és Gyárfás Jenő Kovács Sándor című festménye, valamint Nicolae Grigorescu Szénaboglyák és Stefan Luchian Búzavirágok című festménye.
A kolozsvári intézmény tulajdonában lévő festményeket hosszú időn át a múzeum raktárában tárolták. A műalkotásokat egy bukaresti műhelyben restaurálták az elmúlt évben a kolozsvári múzeumot fenntartó Kolozs megyei önkormányzat és egy magán adakozó támogatásával - nyilatkozta az MTI-nek Alexandra Damian, a múzeum illetékese.
A Grigorescu- és a Luchian-festmény visszakerül a múzeum állandó kiállításába, a magyar festők alkotásai a helyreállításukat bemutató kiállítás után a 19. századi erdélyi tájképfestészetet, illetve a 19. századi erdélyi portréfestészetet bemutató időszakos kiállítás keretében lesznek megtekinthetők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 18. 08:23, kedd | Belföld

Orbán Viktor Mark Ruttével tárgyalt

2024. Június 17. 08:35, hétfő | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: díszőrség lesz a budai Várban

Új tradíció kezdődik a budai Várban, mostantól a hét területvédelmi tartalékos ezred kéthetes váltásban a Honvédelmi Minisztérium főépülete előtt teljesít díszőrséget

2024. Június 16. 10:33, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 16. 10:27, vasárnap | Belföld

Három hét van a választási plakátok eltávolítására

Még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és EP választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.