Városlista
2023. december 5, kedd - Vilma

Hírek

2013. Február 20. 16:09, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Frissen restaurált 19. századi festmények kiállítása Kolozsváron

Frissen restaurált 19. századi festmények kiállítása Kolozsváron

Magyar és román 19. századi festők közelmúltban restaurált képeiből nyílt szerdán kiállítás a kolozsvári Művészeti Múzeumban.

Magyar és román 19. századi festők közelmúltban restaurált képeiből nyílt szerdán kiállítás a kolozsvári Művészeti Múzeumban.

A kiállításon a nyolc nagy értékű festmény mellett a restaurálás folyamatát, a restaurátorok által elvégzett munkát is bemutatják írásban és fényképeken.
A helyreállított alkotások között van Mednyánszky László Reggeli hangulat, Iványi Grünwald Béla Malom a fák között, Barabás Miklós Kemény Zsigmond portréja, Maticska Jenő Téli táj, Szopos Sándor Önarckép és Gyárfás Jenő Kovács Sándor című festménye, valamint Nicolae Grigorescu Szénaboglyák és Stefan Luchian Búzavirágok című festménye.
A kolozsvári intézmény tulajdonában lévő festményeket hosszú időn át a múzeum raktárában tárolták. A műalkotásokat egy bukaresti műhelyben restaurálták az elmúlt évben a kolozsvári múzeumot fenntartó Kolozs megyei önkormányzat és egy magán adakozó támogatásával - nyilatkozta az MTI-nek Alexandra Damian, a múzeum illetékese.
A Grigorescu- és a Luchian-festmény visszakerül a múzeum állandó kiállításába, a magyar festők alkotásai a helyreállításukat bemutató kiállítás után a 19. századi erdélyi tájképfestészetet, illetve a 19. századi erdélyi portréfestészetet bemutató időszakos kiállítás keretében lesznek megtekinthetők.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 04. 14:18, hétfő | Belföld

Varga Mihály: Magyarország a zöld átállás egyik nyertese lehet

Magyarországnak megvannak a pénzügyi eszközei ahhoz, hogy a világgazdaság zöld átállásának egyik nyertese legyen

2023. December 04. 14:16, hétfő | Belföld

Európa legjobb vezető turisztikai fejlesztése díját nyerte el a Liget Budapest Projekt

Európa legjobb vezető turisztikai fejlesztése díját kapta meg az idén 10 éves Liget Budapest Projekt a rangos World Travel Award\'s díjátadóján

2023. December 04. 09:57, hétfő | Belföld

Diákhitel: marad a 7,99 százalékos kamat

GFM: jövőre is rendkívül kedvező feltételekkel lesz elérhető a szabad felhasználású diákhitel.