Városlista
2023. november 29, szerda - Taksony

Hírek

2022. November 17. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Fürjes Balázs: az elmúlt 12 évben 16 ezerrel nőtt az óvodai férőhelyek száma

Fürjes Balázs: az elmúlt 12 évben 16 ezerrel nőtt az óvodai férőhelyek száma

Az elmúlt 12 évben országosan 16 ezerrel nőtt az óvodai férőhelyek száma - mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

Fürjes Balázs kiemelte, hogy az új férőhelyeket önkormányzatokkal, egyházakkal és más szereplőkkel közösen tudták megteremteni. Az utóbbi négy évben 4576 óvodai és iskolai beruházás, fejlesztés indult el az országban, melynek jó része már be is fejeződött. Magyarországon ma a négy és hat év közötti gyermekek 97 százaléka vesz részt kora gyermekkori nevelésben és gondozásban, ami meghaladja az európai uniós átlagot. Az idei évtől az óvodák működési támogatása személyenként 110 ezer forintra emelkedett, ami majdnem 3 milliárd forintos többlettámogatást jelent országszerte - mondta.

Az államtitkár elmondta: a Magyarországot és egész Európát sújtó csökkenő népességszámot nem a nyugat-európai válasszal, a migrációval, hanem családpolitikával kell megoldani. A kormány célja, hogy minden vágyott gyermek megszülessen és anyagi értelemben a gyerekvállalás ne hátrányt, hanem előnyt jelentsen. Az is fontos, hogy a családalapítás mellett döntő fiatalokat támogató környezet vegye körül, ezért a kormány az egész országban támogatja a bölcsődék és óvodák építését.

"A legjobb országépítő munka mégiscsak az, amikor óvodát és bölcsődét építhetünk és támogathatjuk a magyar családokat, mert magyar családok és magyar gyermekek nélkül nincs jövője a nemzetnek "- hangsúlyozta.

Fürjes Balázs kitért arra, hogy az elmúlt 12 évben több ezer új munkahely jött létre Debrecenben, a városvezetéssel közösen felújították a Nagyerdőt, "méltó otthont" építettek a Lokinak és több átfogú útfelújítási programot valósítottak meg. Emellett épül a város szélén egy BMW gyár, így hamarosan Debrecen is autóipari központtá válhat.

Pósán László, fideszes országgyűlési képviselő elmondta, hogy a zöldtetővel rendelkező óvoda az egyik legmodernebb a városban, mely jól illeszkedik a zöld város programba. "Debrecen nagyon sok figyelmet, forrást, erőt fordít arra, hogy minél nagyobb legyen a zöld felület a városban" - tette hozzá.

Papp László (Fidesz) polgármester elmondta, Debrecen egy nagyon erős növekedési fázisban lévő város, emiatt nemcsak óvodát, hanem egy bölcsődét is terveznek építeni a görög katolikus egyházzal együttműködve. Hozzátette, a tócóvölgyi óvoda bruttó 750 millió forintból épült meg, melyből körülbelül 10 százaléknyi részesedést vállalt az önkormányzat. A több mint ezer négyzetméteres épület egy 7500 négyzetméteres telken fekszik. Az intézmény négy csoportszobája összesen száz gyermek fogadására alkalmas, jelenleg 55 gyermek jár az óvodába - mondta.

Kiemelte, az előző fejlesztési ciklus legnagyobb részét gazdasági fejlesztésre és a város intézményrendszerének megújítására fordították. Ennek köszönhetően a Debrecenben működő 33 óvodai egység csaknem felét érintette részleges vagy teljes felújítás, emellett jelenleg két bölcsőde építése is zajlik.

Fotó: Szalóky Zsolt

Címkék: óvoda

Ezek érdekelhetnek még

2023. November 29. 06:00, szerda | Belföld

90 százalék fölé emelkedhet az egyszer használatos ital palackok visszagyűjtési aránya

Az új visszaváltási rendszerrel a mostani 40 százalék körüli szintről 90 százalék fölé nőhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya

2023. November 29. 06:00, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: életben lévő magyar túszról kaptunk információt az izraeli hatóságoktól

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, amely szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van és jelenleg is a Hamász terrorszervezet foglya - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

2023. November 29. 06:00, szerda | Belföld

A Tisza vize megérkezett Debrecenbe

2023. November 28. 13:39, kedd | Belföld

MÁV: nyolc év után újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között

Nyolc év után, napi 5 vonatpár közlekedtetésével újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között - közölte a MÁV kedden az MTI-vel.