Városlista
2023. március 28, kedd - Gedeon, Johanna

Hírek

2011. December 17. 14:24, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Füst gomolyog a főváros felett

Füst gomolyog a főváros felett

Néhány órás viszonylagos nyugalom után kiújultak az erőszakcselekmények Kairóban.

A kormányzati épületek körzetében a tüntetők köveket és benzinespalackokat hajigálnak. A központi Tahrír tér fölött sűrű fekete füstoszlop gomolyog, feltehetőleg a tüntetők sátrai kaphattak lángra. Egyes tüntetők azt állítják, katonák hatoltak be a térre, hogy kiszorítsák onnan a demonstrálókat. A katonák lezárták a térre vezető utakat is. Egyes beszámolók szerint súlyos összecsapások törtek ki a téren tiltakozók és a rendfenntartók között.

Kamál Ganzúri kormányfő egy sajtóértekezleten annak a véleményének adott hangot, ami most folyik Egyiptomban, már nem forradalom, hanem ellenforradalom. Ezek az emberek a Tahrír téren már korántsem annak a forradalomnak az ifjai, amely elűzte Hoszni Mubarakot a hatalomból. Ganzúri szerint a népfelkelők közé olyan elemek furakodtak, akik nem Egyiptom javát akarják.

Nyolc ember maghalt az összecsapásokban

A tüntetők és a biztonsági erők összecsapásai során nyolc ember meghalt és 299 megsebesült pénteken az egyiptomi fővárosban – közölte az egyiptomi egészségügyi minisztérium. A legutóbbi összesítés 3 halottról és 257 sebesültről számolt be.

Szemtanúk beszámolója szerint az összetűzéseket az váltotta ki, hogy a rendőrök pénteken őrizetbe vettek egy embert a hetek óta a kormány székháza előtt táborozók közül. A tömeg ezt követően kövekkel dobálta meg a rendfenntartókat, mire azok vízágyúkat vetettek be a tiltakozókkal szemben. Néhány rendőr figyelmeztető lövéseket is leadott, illetve visszadobálta a feléjük hajított köveket. Három gépkocsi és több sátor kigyulladt. A tiltakozók az este folyamán elzárták a Tahrír térre vezető egyik sugárutat is.

Címkék: egyiptom, kairó, tüntetés

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 24. 15:32, péntek | Külföld

Hamarosan ellentámadást indítanak az ukránok

Hosszú idő óta ismert, hogy tavasszal az ukránok ellentámadást terveznek, most az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Szirszkij arról beszélt, hogy hamarosan ellentámadásba kezdenek.

2023. Március 23. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán vezérkar: folytatódnak a súlyos harcok Bahmutban

A legsúlyosabb harcok szerdán a Donyeck megyei Bahmut déli és északi részeiben zajlottak, az orosz erők emellett folytatták támadásaikat a régióban Avgyijivka és Marjinka irányában - írta az ukrán vezérkar helyzetjelentésében.