Városlista
2023. december 2, szombat - Melinda

Hírek

2011. December 17. 14:24, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Füst gomolyog a főváros felett

Füst gomolyog a főváros felett

Néhány órás viszonylagos nyugalom után kiújultak az erőszakcselekmények Kairóban.

A kormányzati épületek körzetében a tüntetők köveket és benzinespalackokat hajigálnak. A központi Tahrír tér fölött sűrű fekete füstoszlop gomolyog, feltehetőleg a tüntetők sátrai kaphattak lángra. Egyes tüntetők azt állítják, katonák hatoltak be a térre, hogy kiszorítsák onnan a demonstrálókat. A katonák lezárták a térre vezető utakat is. Egyes beszámolók szerint súlyos összecsapások törtek ki a téren tiltakozók és a rendfenntartók között.

Kamál Ganzúri kormányfő egy sajtóértekezleten annak a véleményének adott hangot, ami most folyik Egyiptomban, már nem forradalom, hanem ellenforradalom. Ezek az emberek a Tahrír téren már korántsem annak a forradalomnak az ifjai, amely elűzte Hoszni Mubarakot a hatalomból. Ganzúri szerint a népfelkelők közé olyan elemek furakodtak, akik nem Egyiptom javát akarják.

Nyolc ember maghalt az összecsapásokban

A tüntetők és a biztonsági erők összecsapásai során nyolc ember meghalt és 299 megsebesült pénteken az egyiptomi fővárosban – közölte az egyiptomi egészségügyi minisztérium. A legutóbbi összesítés 3 halottról és 257 sebesültről számolt be.

Szemtanúk beszámolója szerint az összetűzéseket az váltotta ki, hogy a rendőrök pénteken őrizetbe vettek egy embert a hetek óta a kormány székháza előtt táborozók közül. A tömeg ezt követően kövekkel dobálta meg a rendfenntartókat, mire azok vízágyúkat vetettek be a tiltakozókkal szemben. Néhány rendőr figyelmeztető lövéseket is leadott, illetve visszadobálta a feléjük hajított köveket. Három gépkocsi és több sátor kigyulladt. A tiltakozók az este folyamán elzárták a Tahrír térre vezető egyik sugárutat is.

Címkék: egyiptom, kairó, tüntetés

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 02. 13:30, szombat | Külföld

Klímacsúcs - Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.

2023. December 01. 12:43, péntek | Külföld

Holland választások - A hivatalos végeredmény megerősítette a Szabadságpárt választási győzelmét

A holland választási iroda a hivatalos végeredmény közzétételével megerősítette a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) győzelmét a november 22-én tartott előrehozott választásokon

2023. November 30. 09:17, csütörtök | Külföld

Megérkeztek Romániába a Norvégiától vásárolt első F-16-os harci repülők

Megérkezett Romániába a Norvégiától vásárolt első három F-16-os harci repülőgép - közölte szerdán a román védelmi minisztérium (MAPN).

2023. November 30. 06:00, csütörtök | Külföld

Ferenc pápa még nincs jól, ismét egy munkatársa olvasta fel beszédét

Ferenc pápa a szerdai általános audiencián azt mondta, hogy még nincs jól, s ismét egy munkatársa olvasta fel beszédét influenzás megbetegedése miatt.