Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Október 10. 19:00, péntek | Helyi
Forrás: Kovács Attila

FUTBALLHÁBORÚ: I. rész - Hangulatkép egy erdélyi sportújságíró szemével

FUTBALLHÁBORÚ: I. rész - Hangulatkép egy erdélyi sportújságíró szemével

Szombaton Bukarestben lép pályára a magyar nemzeti tizenegy, hogy feledtesse a tavaly őszi csúfos vereséget és javítson a selejtezőbeli gyenge kezdés után. A mérkőzés extra motivációját nem kell különösképp ecsetelnünk, kivéve ha ebben egy erdélyi magyar sportújságíró van segítségünkre. Az alábbiakban Berki Fláviusszal, a Nyugati Jelen című aradi napilap sportszerkesztőjével olvashatnak egy beszélgetést, akinek ezúton is köszönjük közreműködését!

Milyen a hangulat, hogy várja a román nép, a román sajtó a mérkőzést?

– Kezdjük azzal, hogy egy román–magyar labdarúgó mérkőzés mindig is atörténelmi, vélt vagy valós sérelmek újrajátszása, újraélése mindkét nép részéről. Éppen ezért nem meglepő, hogy az amúgy a papírforma szempontjából jóval gyengébb magyar válogatott elleni Eb­selejtezőre 4 (négy!!!) nap alatt elfogyott az 55 ezres Nemzeti Arénabeli összes jegy, és ilyen legutóbb csak az Argentína, Hollandia, Franciaország kaliberű csapatok elleni meccseken történt, tehát ebből is érezhető, a románoknak ez több mint egy meccs, számukra ez „A meccs”! A román sajtó, ahogy én az évek során megismertem, manipulatív és nagyon nacionalista, a szó pozitív értelmében. Éppen ezért mindig úgy viszonyul bármihez, ahogy az a román válogatott számára a legjobb. A szaksajtó egyöntetűen a hazai válogatottat tartja a mérkőzés fő esélyesének,

Milyen nehézségekkel küzd a román csapat?

– A román kollégák leginkább azt tartják veszélyesnek, hogy a csapat meghatározó játékosai, a külföldön szereplők alig, vagy egyáltalán nem jutnak szóhoz klubcsapataikban. Az eltiltott Marica személyében nagy érvágás érte támadószekciójukat, ezen kívül több sérültről is érkeznek hírek. Hogy ezek mennyire valósak, az kérdéses. Kapusposzton is igen lyukas a román csapat. Ami számunkra előnyt jelenthet, hogy nagy a várakozás a román válogatottal szemben. A szombati találkozón a román szurkolók többsége elvárja majd válogatottjától, hogy már az 5. perctől vezessen, és ha ez nem jön össze, jön majd a Piturca leváltását követelők kórusa, na meg saját játékosaik kifütyülése.

Mennyire befolyásolja egy ott élő magyar hétköznapjait, hangulatát, a románokkal való viszonyát a mérkőzés végeredménye?

– Egy biztos a következő napod hangulatát alaposan elrontja, ha kikap a magyar válogatott, de ez akkor is így van, ha Timbuktu ellen kapnánk ki. Amikor kikaptunk, és sajnos az utóbbi időben többször volt rá példa, egy pár beszólással megúszta az ember. Már egyszer igazán szeretném megtapasztalni milyen a román ismerősök, szomszéd, barátok, kollégák hozzám/hozzánk való viszonyulása, ha netán nyerünk.

Mi volt a tavaszi 3-­0-­val végződő mérkőzés utózöngéje, milyen volt a közhangulat ahelyi magyarok és a románok részéről?

– Magyar részről keserűség, román részről örömünnep. Ami a legelviselhetetlenebb a román ­ magyar meccsek után, hogy ilyenkor az amúgy is nagy egoval megáldott románság igazolva érzi felsőbbrendűségét, aminek sajnos valamennyi fórumon hangot is ad. De szerencsére minden csoda három napig tart.

Foglalkoznak­e a románok azzal, hogy nálunk Pintért Dárdai váltotta a szövetségi kapitányi poszton? Ismerik­e Dárdait, mi a véleményük a személyéről, illetve a cseréről?

– Talán az MLSZ ezen húzása is megerősítette őket abban, hogy a belső gondok miatt is még jobban feléjük billent az esélyesség mérlegének nyelve. Dárdai Pált sehol sem kell bemutatni! Aki egy kicsit járatos a futballban, az hallott róla és elismeri a németországi sikereit, így a románok is.

Milyen óvintézkedésekről hallani a Román Labdarúgó Szövetség részéről, a szurkolókkal kapcsolatban. A tavalyi román­magyar mérkőzés után 90 ezer svájci frankos büntetést kaptak az UEFA­tól, visszaesőként stadionbezárás, pontlevonás is járhat egy újabb incidens után. Tartanak­-e ettől?

– Tartanak! Burleanu elnök felszólította a szurkolókat, hogy a válogatott érdekében tartózkodjanak az idegengyűlölő megnyilvánulásoktól.

Szélsőséges szurkolói csoportok készülődéséről esetleg hallani­e?

– Ha készülnek is, azt nehéz lefülelni. Azt azonban bizton állíthatom, hogy nem sóval és kenyérrel várják majd a magyar szurkolókat. Sőt incidensektől is kell tartani.

Utaznak­e ottani magyarok Bukarestbe buzdítani a magyar csapatot, vannak­e szervezett utazások a mérkőzésre?

– Természetesen vannak szervezett csoportok. Általában Brassón száll fel a székelyföldi különítmény, de Erdély más részéről is érkeznek majd szurkolók.

A hírek között felröppent, hogy a Chelsea megszerezné a Viitorul Constanta 17 éves játékosát Cristian Manea­t, közel 3 millió euróért. Hogy egy magyar tinédzserért ekkora összeget ilyen patinás csapat ajánljon, elképzelhetetlen. Az üzlet volumene a román legenda, Hagi jó menedzselésén múlott, vagy ekkora minőségi különbség van a magyar és a román utánpótlás között?

– Nem tudom, hallott­e róla, hogy a román utánpótlás válogatott (U21) 8:0­s vereséget szenvedett a németektől, az U19­esek 6:0­t kaptak Angliától. Az alsóbb korosztályokban sem túl rózsás a helyzet eredményességi szempontból, ám kétségtelen így is jóval több tehetséget termel ki a román futball, mint a magyar. A Konstancai Viitorul játékosa, Cristian Manea esete inkább a Hagi féle menedzsmenten alapszik.

Hogy látja az esélyeket?

Ahogy egy román kolléga fogalmazott: nekik sosem feküdt az abszolút favorit státusz. Ezúttal ez lesz a lapleosztás.

Lejegyezte: Kovács Attila

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.