Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 28. 14:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Gázár: az egyetemes szolgáltatás ára nem változik

Gázár: az egyetemes szolgáltatás ára nem változik

A fejlesztési miniszter módosította a földgáz rendszerhasználati díjakat, amelyek nem hoznak változást az egyetemes szolgáltatás árában, így a Széll Kálmán Terv céljainak megfelelően nem növekednek a lakossági terhek.

A fogyasztók által fizetendő gázdíj a rendszerhasználat (ezek között a földgáz-elosztás) mellett a földgáz-molekula díját és a szolgáltató árrését is tartalmazza. A lakossági fogyasztóknak ennek a három tételnek az összegét kell megfizetniük gázszámlájukban. Annak ellenére, hogy a földgázelosztási díjak változtak 2011. július 1-jétől, a három tétel összege továbbra is megegyezik a 2011. július 1-jét megelőző időszak tételeinek összegével (így a lakossági gázár nem emelkedik a módosítás eredményeként), mivel átstrukturálás történt. Az egyetemes szolgáltatás ára tehát 2011. július 1-jétől a Kormány Széll Kálmán Tervben foglalt céljaival összhangban nem változott.

A földgázelosztási díj olyan rendszerhasználati díj, amelyet a földgáz belső piacára vonatkozó közös szabályokról szóló európai uniós irányelv értelmében a tagállamok energetikai hatóságai egyedi hatósági határozatban adnak ki 2011. március 3-tól. Az irányelv végrehajtására a földgázellátásról szóló törvény rendelkezései szerint 2012. január 1-jével kerül sor, tekintettel arra, hogy a jelentős számú határozat kiadásának előkészítése a Magyar Energia Hivatal részéről felkészülési időt igényel. Eddig az időpontig a földgázellátásról szóló törvény biztosítja a nemzeti fejlesztési miniszternek a jogot a díjak rendeletben történő megállapítására, amely jogkör 2012. január 1-jével megszűnik.

Erre az átmeneti időre vonatkozó rendeletalkotási jogot az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény, valamint a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény módosításáról szóló törvényhez június 27-én, az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága által benyújtott módosító javaslat biztosítja a nemzeti fejlesztési miniszternek.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: gáz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.