Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Május 25. 07:15, szombat | Helyi

Gazdag termést hoztak a ravazdi cseresznyefák

Gazdag termést hoztak a ravazdi cseresznyefák

Balogh-Kratky Mónika őstermelő szerint egy fáról akár negyven kiló cseresznyét is lehet idén szüretelni.

A hol télbe, hol nyárba forduló tavasz szerencsére nem tett kárt a ravazdi cseresznyekertben, ottjártunkkor roskadoztak a gyümölcsöktől a fák.

– Tavaly a fagy a cseresznye 3/4-ét elvitte. Emlékszem, egy falubeli nénike jött, hogy hadd szedjen pár kilót az unokáinak nálunk. Neki semmi se maradt meg – emlékezett vissza a 2023-as évre Balogh-Kratky Mónika. – Olyan betegségekkel kell sokszor megküzdeni, amik régen nem voltak. Nálunk korai meggy van, ráadásul fagyvédett helyen vagyunk. Az idei termés jónak mondható: akár negyven kilót is tudunk szüretelni egy fáról.

Csak legyen, aki leszedi. Az őstermelő mindenkit arra buzdít, éljen a „szedd magad!” akciókkal, amikor helyben lehet gyümölcsöt szüretelni.

– Így lehet a legkedvezőbb áron a legfrissebb termékhez jutni. Nem teszi rá a hasznát senki, míg eljut a boltokba. Ha Győrből összeáll egy autónyi ember, pár óra alatt annyi gyümölcsöt szed, ami befőzés vagy egyéb tartósítási folyamat által akár egy évre is elegendő neki.

Mint mondta, a boltokba egyből dupla vagy annál is magasabb áron teszik ki a gyümölcsöket. Sok a láthatatlan költség, az üzemanyag ára, nem csoda, ha drága a magyar gyümölcs.

– Hamarosan érik a sárgabarack, meggy, bízunk benne, hogy azok is jó termést hoznak! – zárta szavait Balogh-Kratky Mónika őstermelő.

A fotón Balogh-Kratky Mónika, Balogh Ernő és Balogh Benedek.

Címkék: cseresznye, Ravazd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?