Városlista
2024. február 26, hétfő - Edina

Hírek

2013. Január 09. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gazprom: nincs miből engedményt adni a magyaroknak

Gazprom: nincs miből engedményt adni a magyaroknak

Nem elképzelhetetlen, hogy a Magyar Villamos Művekkel szorosabbra fűzött együttműködés újabb orosz-magyar projektek alapja lehet - ezt mondta Napi Gazdaságnak a Alekszandr Medvegyev, a Gazprom elnökhelyettese. Az orosz gáz csökkenő beszerzési ára kapcsán Medvegyev azt közölte, a Gazprom sohasem ad 'árengedményt', hiszen a fizetendő tételek nem fix árat jelentenek, hanem egy formula automatikus eredményeként állnak elő.

Medvegyev azt mondta, hogy a magyarországi gázszerződés még három évig érvényes, a Gazprom mindig készen áll, hogy a hosszabbításról tárgyaljon, bármely szereplő is képviseli hivatalosan a magyar oldalt.A Déli Áramlattal kapcsolatban pedig azt közölte Medvegyev, hogy az építkezés 2014 második felében indulhat el, 2015-re pedig be is fejeződik, az első gázszállítmány így 2016. január 1-jén érkezhet a csöveken keresztül.

Hogy az európai gázigények csökkenésével szükségessé válhat-e valamiféle stratégiaváltás a vállalat életében Medvegyev azt mondta, a kontinens fogyasztását sokkal inkább az időjárás határozza meg és nem a piaci körülmények, hiszen a gáz legnagyobb részét fűtésre használják. Európában 2011-ben hidegebb volt a tél, mint tavaly, ami a jelenleginél nagyobb mennyiségű exportot jelentett a Gazprom számára is. A második tényező, hogy az európai gázimport iránti igény a jövőben emelkedni fog, szakértőik − meglehetősen konzervatív − előrejelzése szerint 2020-ban a mostaninál 100 milliárd köbméterrel lesz ez magasabb, a növekedés pedig 2030-ig elérheti a 140 milliárd köbmétert − ennek nagy része Oroszországból érkezik majd (2011-ben mintegy 150 milliárd köbméter gázt szállított a kontinensre a vállalat, a tavalyi első tíz hónap azonban mintegy 9 százalékos éves szintű csökkenést hozott). Közben persze a Gazprom új piacokat is igyekszik meghódítani, illetve a földgáz új felhasználási területeit is kutatjuk: a gáz üzemanyagként való felhasználása komoly változásokat hozhat a piacon.

Címkék: gáz, Gazprom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 26. 06:00, hétfő | Külföld

Navalnij - Az ukrán hírszerzés szerint természetes halált halt az orosz ellenzéki politikus

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista és politikus természetes halállal halt meg, az ukrán hírszerzés információi szerint trombózis miatt vesztette életét - közölte Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

2024. Február 25. 08:41, vasárnap | Külföld

Román miniszterelnök: Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája

Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája - jelentette ki Marcel Ciolacu román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Kovásznán, pártja megyei szervezetének tisztújító gyűlésén.

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Navalnij - Több mint 65 ezren támogatják a hágai orosz nagykövetségnek helyt adó utca elnevezését Alekszej Navalnijról

A hágai orosz nagykövetségnek otthont adó utcát nevezzék el Alekszej Navalnijról, sarkvidéki börtönében a múlt héten tisztázatlan körülmények közt elhunyt orosz ellenzéki politikusról

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő