Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Július 17. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Genetikailag hasonló emberek közül választunk barátot

Genetikailag hasonló emberek közül választunk barátot

A rokoni kapcsolatban nem álló barátok között is kimutatható bizonyos genetikai hasonlóság - állapította meg egy amerikai tanulmány. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmány szerzői majdnem kétezer ember genetikai állományát vizsgálták meg.

A tanulmányt vezető James Fowler, a Kaliforniai Egyetem (San Diego) professzora szerint több genetikai hasonlóságot mutatunk az általunk barátnak választott emberekkel, mint ugyanazon populáció számunkra idegen tagjaival.

A kutatók szerint a barátok között negyedfokú unokatestvéri viszonynak megfelelő kapcsolat van, ami a gének nagyjából 1 százalékos egyezését jelenti. 'Az egy százalék nem tűnhet soknak egy laikus számára' - mondta a Yale Egyetem professzoraként dolgozó Nicholas Christakis, a tanulmány társszerzője, rámutatva, hogy a genetikus szemével nézve azonban jelentős számról van szó.

A tanulmány szerint a barátok leginkább a szaglással kapcsolatos génekben mutatnak hasonlóságot. A kutatók szerint könnyen lehet, hogy épp a szaglás irányítja a genetikailag hasonló embereket ugyanazokra a helyekre. A kávéillat kedvelői például több időt töltenek kávézókban, ahol megismerkednek egymással és barátság szövődik közöttük - hoztak fel egy példát a kutatók.

Az immunrendszerrel kapcsolatos gének esetében más a helyzet. A különböző betegségekkel szembeni genetikai védelem szempontjából a barátok eltérőbbek egymástól. Ez alátámasztja azt a házastársakra vonatkozó friss megállapítást, amely szerint ha különböző kórokozóknak ellenállni képes emberekkel vagyunk kapcsolatban, akkor csökken a személyek közötti betegségterjedés.

A tanulmány legizgalmasabb felfedezése lehet, hogy a barátok esetében hasonló gének a jelek szerint a többinél gyorsabban fejlődnek. A kutatók szerint ez segíthet magyarázatot adni arra, hogy az emberi evolúció miért gyorsulhatott fel az elmúlt 30 ezer évben, továbbá azt sugallja, hogy a társadalmi környezet maga is evolúciós hajtóerő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.