Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. November 02. 14:45, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Génmanipulált szúnyogok segíthetnek a járványok elkerülésében

Génmanipulált szúnyogok segíthetnek a járványok elkerülésében

A tudósok régóta kísérleteznek génmanipulált szúnyogokkal annak érdekében, hogy visszaszorítsák azokat a járványokat, amelyeket a rovarok terjesztenek.

A legutóbbi kísérletek ígéretesnek tűnnek - a szakértők szerint az újonnan kitenyésztett hím szúnyogoknak köszönhetően csökkenhet a dengue-lázzal és egyéb súlyos betegséggel fertőzöttek száma.

A tudósok bejelentették: olyan génmanipulált hím szúnyogokat tenyésztettek ki, amelyeknek utódai életképtelenek, így elpusztulnak, mielőtt tovább szaporodhatnának. Ami pedig még nagyobb eredmény, hogy ezeket a hím egyedeket sikerült vadon élő női egyedekkel pároztatni a Kajmán-szigeteken - írja a Nature Biotechnology.

Ez az első alkalom, amikor génmanipulált szúnyogokat vadon élőkkel sikerült - bizonyítottan is - pároztatni. Márpedig ezek az eredmények reményt adnak arra, hogy egy napon a génmanipulált hímek szabadon bocsátásával valóban sikerülhet jelentősen csökkenteni a fertőzött rovarok számát - mondták a tudósok.

A szúnyogok által terjesztett betegségek közül jelen pillanatban a dengue-láz váltja ki a legnagyobb sajtóvisszhangot - a betegség ugyanis az elmúlt időszakban Pakisztánban terjedt el hihetetlen gyorsasággal. A kór ellen ráadásul nincsen védőoltás, így a szúnyogok egyedszámának csökkentése jelenthetné a legjobb megoldást a járványok megfékezésére.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.