Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2010. Január 08. 13:38, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Gfk-Corvinus: az emberek kétharmada rosszabbul él, mint egy éve

Gfk-Corvinus: az emberek kétharmada rosszabbul él, mint egy éve

Stabilizálódott itthon a fogyasztói bizalom, október óta nem változott az értéke – derül ki a Gfk Hungária és a Corvinus Egyetem közös felméréséből, amelynek eredményeit csütörtökön közölték. Szintén nem változtak a fogyasztó

Az előző időszakhoz képest decemberben sem változott a Fogyasztói Bizalom Index és a Fogyasztói Várakozások Indexe - tájékoztatott legfrissebb kutatásáról a Gfk Hungária és a Corvinus Egyetem. A vásárlási kedv a karácsony ellenére sem lett nagyobb: az ünnepek előtti időszakban az emberek továbbra is óvatosan költöttek és visszafogták a kiadásaikat.

Ami a munkanélküliséggel kapcsolatos várakozásokat illeti, megosztott a lakosság. Többségük továbbra is pesszimista: a megkérdezettek 59 százaléka számít arra, hogy tovább nő a munkanélküliség. A lakosság egynegyede gondolja úgy, hogy megáll ez a folyamat, 10 százalékuk pedig a munkanélküliség csökkenését várja.

Az inflációval kapcsolatos várakozások tekintetében a többség változatlanul borúlátó: az emberek háromnegyede áremelkedéssel számol a következő időszakban. Az előttünk álló évben átlagosan 7,9 százalék körülire teszik az infláció mértékét. A megkérdezettek többsége, 55 százaléka gondolja úgy, hogy az inflációnál kisebb mértékben növekedik a bérük, vagyis ők reálbércsökkenéssel számolnak. Minden negyedik ember számít arra, hogy fizetése az inflációnak megfelelő mértékben nő majd a következő 1-2 évben.

A többség borúlátó saját anyagi helyzetével kapcsolatban: 63 százalékuk mondta azt, hogy rosszabbul él, mint egy évvel ezelőtt, sőt, anyagi helyzete várhatóan tovább romlik a közeljövőben. Vagyis nem bíznak abban, hogy mostanában javulnának az anyagi körülményeik. Akinek van is megtakarítása, most nem nyúlna hozzá. Bár sokan gondolják úgy, hogy érdemes lenne lakásba fektetni, a megkérdezettek egyharmada mégsem venne fel ehhez hitelt.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 22. 09:27, csütörtök | Belföld

Két hajó égett az alsóörsi kikötőben

Egy vitorlás hajó és egy segédmotoros elektromos hajó égett a Veszprém vármegyei alsóörsi kikötőben - közölte a katasztrófavédelem csütörtök reggel a honlapján.

2024. Február 22. 09:23, csütörtök | Belföld

KSH: bruttó átlagkereset 655 600 forint volt 2023 decemberében

2023 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.

2024. Február 22. 09:08, csütörtök | Belföld

Itt vannak a filléres új bérletárak

2024. Február 22. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány fontosnak tartja a NATO megerősítését, de kölcsönös tiszteletet és konzultációt vár

A Magyar Külügyi Intézet (MKI) szerint a svéd NATO-csatlakozás kapcsán Magyarország által megfogalmazott üzenet egyértelmű: