Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Május 06. 18:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

Gitárvirtuózok koncertje a győri Petőfi Sándor Művelődési Házban

Gitárvirtuózok koncertje a győri Petőfi Sándor Művelődési Házban

Május 15-én este 7 órakor négy világhírű gitárművész ad koncertet a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A fellépők Szabó Sándor meghívására 

Az idén immár 9. alkalommal rendezik meg az akusztikus gitár hazai ünnepét a szokásos koncertsorozattal, a Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivállal. Győrben ismét a Petőfi Sándor Művelődési Ház ad otthont a rendezvénynek. A korábbi időszakhoz képest változás történt a turné lebonyolításában, mivel ebben az évben két részre bontották a szervezők a koncertsorozatot: egy tavaszi és egy őszi idényre. A tavaszi évad 4 koncertből áll, 3 hazai és 1 erdélyi koncertből. Mivel az idén a meghívott művészek kevesebb, mint egyharmad annyi helyszínen lesznek láthatók, mint a korábbi években, így a jegyeket már most elővételben célszerű lefoglalni.

Fellépők
Gionni Di Clemente www.gionnidiclemente.com

Miközben a globalizáció ereje minden hagyományt felülír még a legerősebb zenei hagyományokkal rendelkező országokban is, mint Olaszország, ugyanakkor Gionni Di Clemente mintha nem is lenne más, kialakította saját muzsikáját, stílusát, amiben mindenkor tetten érhető a latin szenvedély. Mindez egy modern hangzásvilágban, és nagyobb kulturális távlatokban jelenik meg. Tanulmányait zeneszerzés szakon végezte. A latin szenvedély az első hangoktól fogva érezhető játékában, de közben jelen van egy mélyebb intellektus, ami részben modern harmóniáiban és hitelesen tolmácsolt keleti zenékben nyilvánul meg. Gionni remekül játszik 10 húros klasszikus gitáron, de ha arab lantra vált, képesek vagyunk azt gondolni, hogy ez az eredeti hangszere. Zenéjét olyan nevek formálták, mint Nick Drake, Jorma Kaukonen, Michael Hedges, Ralph Towner és Egberto Gismonti. Nemcsak magával ragadó előadó, hanem kiváló komponista is. Kompozíciói megtartva a latin érzületet, ízléses fúziót mutatnak más kultúrákkal. Számos színházi zene írására kapott felkérést. Jelenleg több jazz és ethno együttesnek is tagja. Hazánkban először lép fel.

Bob Bonastre www.bob-bonastre.com
Bob Bonastre ma Franciaország egyik legegyénibb és legjobb gitárosa, úgyis mint gitáros előadó és mint komponista is. Szenegálban (Afrika) született spanyol apa és francia anya gyermekeként. Ez a hármas kulturális hatás meghatározta egész zenei pályáját. Ezek a hatások határozottan érezhetők kompozícióiban és játékában is egyaránt. Zenéjét a rock és a jazz erősen formálta, miközben a fent említett gyökerekre építkezett. Az elmúlt évtizedek alatt egy nagyon kiforrott, egzotikus és szuggesztív előadóvá vált, szenvedélyes kompozíciókkal, dalokkal sok országban bemutatkozott. Stílusának egyik fontos eleme, hogy időnként énekhangját, mint egy hangszert, hangeffektusként használja. Egyaránt jártas a latin zenében és a jazzben is. Remek improvizátor és rendkívül szuggesztív előadó. Hazánkban harmadik alkalommal lép fel, így a hazai közönség már kedves ismerősként fogadja.

Ralf Gauck www.ralf-gauck.de
Ralf Gauck, Európa egyik legfontosabb basszusgitáros egyénisége, aki polifónikus játékával képes szólóban is egész koncerteket játszani. Különlegességét az adja, hogy szólistaként lett ismert, másrészt akusztikus basszusgitáron játszik. Szólista basszusgitárosként új színt hozott a nemzetközi gitár zenébe. Játéka oly magas szinten polifónikus, hogy az akusztikus gitár világában is megállná a helyét. Eddigi pályája során olyan nevekkel játszott együtt, mint a Hermans Hermits, Tony Sheridan, Allan Taylor, Peter Ratzenbeck, Chris Jones, Claus Boesser-Ferrari, Roger Sutcliff, Jan Akkerman, Denny Seiwell (Wings) és Angelo Branduardi.
Egyre több elismerést kap szakmai fórumokon, és a közönség is hamar a szívébe zárta. Albumain és koncertjein egyaránt szívesen játssza ismert zenék szóló feldolgozásait, azonban főként saját modern kortárs kompozícióit. 2008-ban az v Basszusgitárosa díjat kapta meg Németországban.
Gyönyörű akusztikus basszus gitár hangzása és elragadó játéka igazi csemege lesz az akusztikus gitárfesztiválon. Ralf kiváló improvizátor így több formációban is megmutatja majd tudását. Hazánkban harmadik alkalommal lép fel.

Szabó Sándor www.sandorszabo.com
A sokhúros és bariton gitárok mestere a gitár nemzetközi birodalmában. Pályája kezdete óta az egzotikus eladók és komponisták közé számít. A kilencvenes évek közepétől pályája lassanként a kortárs akusztikus gitárzene nemzetközi világa felé irányult. Zenéjében az ősi keleti hagyományok mellett a kortárs muzsika, a népzene és a jazz is jól kitapintható. Egyéni hangvételű játékával, jellegzetes hangzásával és kompozicióival mára a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert hazai művésze lett. Külföldön gyakran említik nevét, mint a "gitár Bartókját". Mint egy gitáros utazó nagykövet, Európában az Egyesült llamokban, Kanadában, Japánban, Koreában és Indiában is rendszeresen koncertezik. Nagyon termékeny muzsikus, több mint 30 hanglemezen hallható játéka. Az utóbbi időkben egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik zenéje és játéka iránt külföldön. Az elmúlt években sokat tett azért, hogy az akusztikus gitárzene itthon is ismert legyen. Kezdeményezője és egyik partner szervezője a hazai Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztiválnak

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 09:11, szombat | Helyi

Hamarosan indul a mennyei megyei is

Elkészült a sorsolás a labdarúgó vármegyei első osztályban. A bajnok, de a feljutást nem vállaló Koroncó Kapuváron kezd. A bajnokság 16 csapatosra bővült.

2024. Július 27. 08:15, szombat | Helyi

Életet is menthetnek a zsetonok

Zsetonokat gyűjt a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Július 27. 07:15, szombat | Helyi

Győrzámoly: Kinőtték az iskolát, konténerrel bővülnek

A sok fiatal kiköltöző miatt egyre nagyobb az igény az oktatási intézményre Győrzámolyon.

2024. Július 26. 09:12, péntek | Helyi

Belga sportigazgatója lett az ETO-nak

A bajnokság megkezdése előtt néhány nappal új sportigazgatója lett az ETO NB I-es labdarúgó csapatának. A belga Steven Vanharen korábban az MTK másodedzője is volt.