Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2010. Augusztus 18. 07:25, szerda | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Gomba pusztítja a szőlőst

Gomba pusztítja a szőlőst

20 éve nem tapasztalt peronoszpóra-fertőzés támadta meg a Szekszárdi Borvidék szőlőültetvényeit. A gazdák szerint a májusi-júniusi esőzések éppen a virágzáskor voltak, ami elősegítette a gombás fertőzés terjedését. Villányban is

 

Az egyik Szekszárd környéki szőlőültetvényen nagy pusztítást végzett a peronoszpóra. A gombás fertőzés a tavaszi esőzések idején fertőzte meg a szőlőt.

„Több mint 300 milliméter esett két hét alatt, ami rengeteg. És ez pont rosszkor érkezett, a szőlő virágzása idején, úgyhogy nagyon kényes ilyenkor a szőlő a peronoszpórára, ezért eléggé elkapta a szőlő ezt a betegséget" - mondta Mészáros Péter borász.

A Szekszárdi Borvidék 2400 hektáros területén vannak olyan ültetvények, ahol a termés 30-40 százaléka elszáradt. Ekkora fertőzésre az elmúlt 20 évben nem volt példa a környéken.

A Villányi-hegységben még kedden, augusztus közepén is permeteztek, hogy a peronoszpóra-fertőzést megállítsák. Ezen a borvidéken a vegyszerezés miatt nem okozott nagy kiesést a peronoszpóra, de a sok eső miatt Villányban is egész évben többet kellett foglalkozni a szőlővel, ami a termelők költségeit növelte.

„Nem hiszem, hogy a borárak emelkednének ennek hatására, ezt a termelőknek el kell fogadniuk, hogy ebben az évben bizony lényegesen több költséggel lehetett megtermelni ezt a szőlőt" - mondta Ipacs-Szabó István, a Tenked Hegyközség elnöke.

A szőlősgazdák szerint a peronoszpóra nem ront majd a szőlő minőségén, így ha marad a napos, száraz idő, a szeptember közepi szüreten akár jó minőségű szőlőt is szüretelhetnek.  

 

Független Hírügynökség

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.