Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2010. Október 19. 07:25, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Gondot okoz a szálló por a katasztrófa sújtotta területeken

Gondot okoz a szálló por a katasztrófa sújtotta területeken

Többen a szálló por okozta légzési nehézségek, irritáció miatt keresték fel az orvosokat az iszapkatasztrófában érintett területeken dolgozók közül – derül ki a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos információk közzétételére

A megye több településéről érkező körülbelül 1000 közmunkás fogadását, munkába állítását az operatív törzs megszervezte. Ők a kijelölt „utcaparancsnokok” irányításával és felügyeletével végzik Devecser szennyezett részének tisztítását. Megfelelő védőfelszerelést kaptak a munkások és felhívták a figyelmüket, hogy használják is azokat. Szintén folytatták a romeltakarításban vállalt munkájukat a honvédség kirendelt erői. A Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke közben vasárnapi rendeletében döntött Kolontáron 23 lakhatatlanná vált épület bontásáról.

Megtelt raktárak

Mostanra megteltek Devecseren a segélyszállítmányok fogadására korábban kijelölt gyűjtőhelyek, így három új befogadó helyszínt jelöltek ki. A megtelt raktárakat lezárták, ezeket a rendőrök és polgárőrök közösen őrzik. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz is érkeztek felajánlások, hétfőig összesen 267. Ezek közül 141 hazai felajánlás, 126 pedig külföldről érkezett. Az OKF-hez főleg a tudományos, egészségügyi szakértelmüket vagy munkájukat felajánlók fordultak.

Korlátozott közlekedés

A közlekedést továbbra is korlátozzák az érintett településeken. A rendőrség ellenőrző-áteresztő pontokat működtet, járőrszolgálatot végez és egyelőre ők őrzik a timföldgyárat is. A lezárt területre továbbra is kizárólag a mentesítésben részt vevők, a magukat igazolni tudó helyiek és a katasztrófavédelem engedélyével rendelkezők léphetnek be. A légtérzár ellenőrzése is folyamatos, a készenléti helikopternek azonban eddig nem akadt munkája.

Az Ajka-Devecser-padragkúti bekötő út, valamint a Devecser-Tapolca, és Devecser-Somlóvásárhely közötti összekötő utakat a forgalom elől lezárták, csak a helybeliek és a mentésben résztvevők közlekedhetnek erre. A bevezetett sebességkorlátozásokat a környező utakon továbbra is fenntartják, a nehézgépek kerekeiről az útra kerülő szennyeződés miatt. Az érintett útszakaszokat folyamatosan tisztítják.

Részlegesen megindult a buszközlekedés Ajka és Devecser között. Az Ajka-Kolontár-Devecser szakaszon – és visszafelé irányban is – reggel, kora délután és este is jár egy pár busz. Közben a MÁV is folytatja az iszapömléskor megsérült vonalszakaszának helyreállítását.

Megfelelő az ivóvíz minősége

A fekvő- és járóbeteg-ellátás, a gyógyszer-, és kötszerellátás folyamatosan biztosított. Új sérültekről nem érkezett jelentés. A katasztrófa által érintett területen az ÁNTSZ folyamatosan ellenőrzi az ivóvíz minőségét, és végzi a minták részletes vizsgálatát. Az ivóvíz ennek alapján biztonsággal fogyasztható.

Ajánlott a porálarc

A porkoncentráció változásait is mérik a levegőben, ajánlott a porálarc viselése a szabadban, illetve a mentési munkákban, poros helyeken dolgozók esetében. A szállongó por mennyiségének emelkedése következtében a területen tartózkodók közül többen légzési – irritációs – panaszokkal jelentkeztek az egészségügyi ellátó helyeken.

Új talajmentesítési lehetőségre van szükség

A mezőgazdasági területeken az Elastiq nevű növényvédőszer-adalékanyag segítségével próbálták elvégezni a mentesítést, de a szer kijuttatása nem járt eredménnyel. Ezért a kármentesítési feladatok más irányú megoldása érdekében az erre a célra létrejött védekezési munkabizottság irányításával a szakemberek az újabb talajmentesítési lehetőségeket vizsgálják.

20 tonna gipsz kerül a vízbe

A Torna-patakon jelenleg Somlóvásárhelynél és a Marcal folyón Nemeskocs térségében 20 tonna gipszet szórnak naponta a vízbe, a vizek pH-értékének semlegesítésére. A legfrissebb mérések alapján a pH-érték a Marcalon 8,22, a Rábán és a Mosoni-Dunán 8,1, a Torna patakon 7,8-8,4 érték között van. A Dunán a szokásostól kimutatható eltérést sehol sem mértek.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV