Városlista
2024. augusztus 14, szerda - Marcell

Hírek

2019. November 05. 07:34, kedd | Belföld

Grammy-díjas zenészek is fellépnek a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

Grammy-díjas zenészek is fellépnek a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

Pénteken kezdődik a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál, a háromnapos rendezvény keretében három ritkán hallható, Grammy-díjas zenész ad szólókoncertet a Zeneakadémián.

A rendezvényen a szólókoncertek mellett a három művész egy-egy nyilvános mesterkurzust is tart – hangzott el az M1 hétfői műsorában.

Csáki András gitárművész, a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál művészeti tanácsadója az mondta, hogy a fesztivál ünnep a klasszikus gitárosok számára. Hozzátette: az idei rendezvényre három legendás művész is érkezik: Manuel Barrueco, Paul O’Dette és David Russell koncertjét hallhatják az érdeklődők.

Beszélt arról is, hogy a klasszikus gitár a tradicionális hangszerekkel összehasonlítva fiatal hangszernek számít. A hangszer igen értékes, hiszen a repertoárja a zeneirodalom egészen korai szakaszától a jelenlegi modern irodalomig nagyon sokféle művet felölel – fűzte hozzá.

Felidézte, hogy a Liszt-díjas Eötvös József 2002-ben alapította meg a gitár tanszakot a Zeneakadémián. Csáki András elmondta, hogy maga is a gitár tanszak hallgatója volt és számos nemzetközi versenyen ért el eredményeket, a tanszak későbbi generációi is nagyon eredményesek.

2014 óta háromévente rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Gitárversenyt, a köztes években pedig háromnapos tematikus fesztiválokat szerveznek. Ebbe a sorba illeszkedik az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál is.

Forrás: hirado.hu

Kép: hirstart.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 14. 07:42, szerda | Belföld

NGM: népszerű az otthonfelújítási program

Népszerű az otthonfelújítási program, a kormány folyamatosan vizsgálja, hogyan teheti még egyszerűbbé a pályázati folyamatot - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.

2024. Augusztus 14. 07:40, szerda | Belföld

Szerdától harmadfokú hőségriasztás lép érvénybe

Szerdától vasárnapig harmadfokú hőségriasztás lép érvénybe - olvasható a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján.

2024. Augusztus 14. 07:36, szerda | Belföld

MOHU: elérte a százmilliót a visszaváltott italcsomagolások száma

Elérte a 100 milliót a visszaváltott italos palackok, dobozok és üvegek száma a magyarországi kötelező visszaváltási díjas rendszerben (DRS) -

2024. Augusztus 14. 06:00, szerda | Belföld

Újabb tízezer szamárköhögés elleni védőoltás érkezett

Tovább emelkedett a bejelentett szamárköhögés (pertussis) gyanús esetek száma, hétvégén újabb tízezer szamárköhögés elleni védőoltás érkezett hazánkba