Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Március 12. 12:07, szombat | Belföld
Forrás: MTI/Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd

Gulyás: nekünk a béke ügyét kell szolgálnunk

Gulyás: nekünk a béke ügyét kell szolgálnunk

Amikor háborús zaj vesz bennünket körül, akkor nekünk a béke ügyét kell szolgálnunk - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a Várkert Bazárban,

ahol március 15-e alkalmából állami kitüntetéseket és miniszteri elismeréseket adott át.

A tárcavezető az orosz-ukrán háborúra utalva hangsúlyozta: most, amikor Magyarország szomszédjában egyik napról a másikra omlott össze a béke, különösen fontos látni a jelentőségét annak, hogy békében élünk. Hozzátette: a '48-as nemzedékkel szemben nekünk béke adatott, olyan kor, amelyben a szabadság által adott lehetőségeket valóra válthatjuk.

Ma a szabadságot újra fenyegetve látjuk, de hazánkban mégis biztonság és béke van. Mindannyiunk közös feladata ennek fenntartása, a háború elkerülése - figyelmeztetett.

Kiemelte: Magyarország 25 éve nem tapasztalta meg, hogy a szomszédban háború legyen, ez minden állami szervnek kiemelt feladatot jelent. Gulyás Gerely szerint egyértelművé kell tenni az ország polgárai számára, hogy Magyarország képes "itt és lehetőleg környezetében is" megvédeni a békét.

"Most, amikor háborús zaj vesz bennünket körül, akkor nekünk itt és most a béke ügyét kell szolgálni, menedéket kell adni a menekülteknek, közvetíteni ott és abban, ahol és amiben csak tudunk" - fogalmazott a miniszter, aki bízik abban, hogy a béke a lehető leghamarabb helyre áll.



Gulyás Gergely ünnepi beszédében március 15-ét a magyar történelem fordulópontjának nevezte, hozzátéve, hogy a 12 pont és az áprilisi törvényekkel létrejött polgári állam máig érvényes célokat határozott meg.

Feladatunk, hogy valósítsuk meg és őrizzük meg azokat a célokat, amelyeket 1848. március 15-én megfogalmaztak, amelyek az április törvényekben valósággá váltak, amelyeket oly sokszor fenyegetett 20. századi történelmünk során veszély, oly sokszor követett elnyomás és a függetlenség elvesztése, de amelyekkel immár több mint három évtizede békében és szabadságban, demokráciában élhetünk - fejtette ki.

Hangsúlyozta: március 15-e a magyar szabadság jelképe lett mindenütt, ahol magyarok élnek, ez az ünnep minden magyart összeköt és reményt ad a nehéz időkben.

A nemzeti ünnep alkalmából a Miniszterelnökséget vezető miniszter Magyar Érdemrend és Magyar Érdemkereszt kitüntetéseket adott át, valamint Batthyány Lajos-díjat, Mőcsényi Mihály-díjat, Magyary Zoltán-díjakat, Műemlékvédelemért - Forster Gyula-díjakat, Régészeti örökségért - Schönvisner István-díjakat, valamint miniszteri elismerő okleveleket is adományozott. Az ünnepségen Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter is kitüntetéseket adott át.

Címkék: átadó, díj, elismerés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.