Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2011. Április 07. 07:45, csütörtök | Sport
Forrás: NSO

Gumikat (is) gyötrő kánikula vár Sepangban a mezőnyre

Gumikat (is) gyötrő kánikula vár Sepangban a mezőnyre

Ha már az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon a váratlanul jó gumik miatt elmaradt a nagy kavarodás, kapunk belőle bőven Malajziában – legalábbis ezt ígérik a Pirelli szakértői, akik szerint a sepangi hőség és a pálya karakterisztikája mi

A téli tesztelések után a mezőny nagy káoszra számított az Ausztrál Nagydíjon, egyesek négy-öt kerékcserét sem tartottak elképzelhetetlennek. Ehhez képest a többség két boxkiállással letudta a viadalt, az óvatosabbak háromszor cseréltek kereket, sőt Sergio Péreznek elég volt egyszer kiállnia a boxba, s az 58 körös verseny utolsó 35 körét a lágy gumikon autózta végig, nem is lassan – még Sebastian Vetteltől is sikerült visszavennie a körét egy előzéssel.

Az ausztráliai futamtól azért féltek a versenyzők, mert ugyanúgy 20 fok körül volt az aszfalt hőmérséklete, mint Barcelonában. A teszt után a Pirelli azt mondta, melegebb időben tartósabbá válnak a gumik, ehhez képest most, a Malajziai Nagydíj előtt néhány pilóta mellett a Pirelli vezetői is hangsúlyozzák: a forróságban gyorsabb kopásra lehet számítani.

Bár ez a pálya karakterisztikáján is múlik: Sepangban a jó néhány gyors kanyar sokkal inkább megviseli a gumikat, mint az ezen a téren kíméletes melbourne-i aszfaltcsík. És amíg Ausztráliában a gyors kopás helyett a gumik lassú felhevülése volt a fő probléma, a hét végi futamon a tartóssággal lesznek gondok, és nem fordulhat elő egy boxkiállás, sőt a három kerékcsere nemcsak az óvatos pilóták stratégiája lesz, hanem szinte mindenkié.

„Az ausztráliai bemutatkozásunk kiválóan sikerült, de felkészültünk arra, hogy Sepangban teljesen más körülmények várnak ránk, és a hőségben sokkal nagyobb terhelést kapnak a gumik, amelyek gyorsabban el fognak kopni – mondta Paul Hembery, a Pirelli sportigazgatója. – Amíg Ausztráliában két-három boxkiállásra volt szükségük a pilótáknak, itt három-négy kerékcserére számítunk."

Az érem másik oldala, hogy Sepangban gyorsan felhevülnek majd az abroncsok, és ez sokak problémáját megoldja: Ausztráliában a Mercedes és a Ferrari is arra fogta gyenge szereplését az időmérőn, hogy nem tudta rövid időn belül üzemi hőfokra hevíteni az abroncsait, sőt, a Red Bullon belül is ezzel magyarázták a Sebastian Vettel és Mark Weber közötti különbséget.

Ez az elmélet persze csak a száraz pályára vonatkozik, s az időjósok szerint valószínűleg nem is lesz eső a viadalon. Az előrejelzések szerint ugyanis a száraz szabadedzések után az időmérőn várható csapadék, a versenyen már nem annyira valószínű.

A Pirelli erre a hétvégére minden versenyzőnek két extra készlet kemény keverékű gumit szállít, méghozzá tesztelési célból. Ezek a keverékek ugyanis más jellegűek lesznek, mint amelyek a versenyen a pilóták rendelkezésére állnak, és ezeket csak a pénteki edzéseken használhatják a versenyzők.

„A teszttilalom mellett ez az egyetlen módja a gumik fejlesztésének, a csapatok segítségével tökéletesíthetjük abroncsainkat. Így mi is értékes adatokat szerzünk, és az istállók is megérezhetik, milyen gumikat kapnak a jövőben " – mondta Hembery.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:14, péntek | Sport

Meteorológiai szolgálat: az időmérőn lehet egy kis eső, a futamon száraz idő várható

Nem kizárt, hogy a Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérőjén lesz egy kevés eső, de a vasárnapi futam idejére száraz, meleg idő várható a Hungaroringen - közölte a HungaroMet Zrt. csütörtökön az MTI megkeresésére.

2024. Július 19. 08:09, péntek | Sport

El-selejtező - Idegenbeli győzelme ellenére búcsúzott a Paks

A MPaksi FC 2-0-ra nyert a román Corvinul Huneodara vendégeként a labdarúgó Európa-liga selejtező első fordulójának csütörtöki visszavágóján, de 4-2-es összesítéssel búcsúzott a sorozattól és a Konferencia-ligában folytatja szerepl

2024. Július 19. 08:09, péntek | Sport

Kékszalag - Az MLS Raiffeisen Fifty-Fifty nyerte az 56. tókerülő versenyt

A címvédő Józsa Márton kormányozta MLS Raiffeisen Fifty-Fifty ért elsőként célba az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon csütörtökön Balatonfüreden.

2024. Július 18. 07:47, csütörtök | Sport

Magyar Nagydíj - Herendi sisakban versenyez Norris a Hungaroringen

Lando Norris teljesen egyedi, Herendi sisakban versenyez majd a hétvégén sorra kerülő 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjon.