Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 25. 06:31, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Így lesz valaki katona

Így lesz valaki katona

A közelmúltban alakult Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) biztosítja majd, hogy az állami szolgálatok egymás között átjárhatóbbak legyenek – mondta el a Magyar Nemzetnek az egyetem rektora, Patyi András.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetemből kivált Közigazgatás-tudományi Kar összevonásának elsődleges célja volt, hogy már a felkészítő intézmény is biztosítsa az „átjárhatóságot, összekapcsolhatóságot, nyitottságot”, melyek megteremtése elemi érdek az állami szolgálatoknál. Ugyanakkor a lépés megtakarítást is hozott, hiszen NKE jogelődjeinél sok volt az átfedés, például több helyen tanítottak alkotmányjogot és közigazgatási eljárásjogot. „Az egyesítéssel ezek oktatása hatékonyabb, egységesebb lehet. Ez az egység az integráció egyik fő motívuma” – emelte ki Patyi András.

Az intézmény biztos alapokon áll, hiszen három fenntartója is van: a honvédelmi, a belügyi, valamint a közigazgatási és igazságügyi tárca. A minisztériumok nemcsak többletforrásokkal támogatják az egyetemet, hanem ösztöndíjrendszerük révén biztos képzést és jövőt is nyújthatnak a leendő közszolgáknak. Kiderült az is, hogy az egyetemen bolognai rendszerben folyik majd a képzés, tehát hároméves alapképzés után kétéves mesterképzésen vehetnek részt a hallgatók. Ugyanakkor folyamatban van egyes szakoknál a négyéves alapképzés megteremtése.

Katona, rendőr vagy tisztségviselő

„Az egyetemi integráció a megindult képzéseket nem érinti. Az idén elinduló szakok sora tehát majdnem megegyezik a jogelődök kínálatával, néhány kisebb, apróbb változás lesz csak. Teljesen új szakok a 2013 szeptemberében kezdődő tanévtől indulnak, hiszen egy új szak kidolgozása hosszabb folyamat” – mondta el a rektor. Patyi hozzátette, hogy már a jelentkezésnél eldől, hogy kiből lesz katona, rendőr vagy köztisztviselő. A bizonytalan diákoknak „civil irányba könnyebb lesz a váltás, de hogy a honvédség és a rendőrség közötti átjárhatóság milyen lesz, azt nem csak az egyetem dönti el. Ezt a két illetékes minisztérium által kibocsátott jogszabályokban kell majd szabályozni” – emelte ki.

Patyi András akkor lenne elégedett, ha a kitűzött célok elérése mellett az intézmény összes diákja és tanára érezné, hogy egy célért, a magyar állam szolgálatáért vannak. További részletek a Magyar Nemzet szerdai számában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.